Primăria Constanța merge în instanță pentru recuperarea prejudiciului din „Dosarul Retrocedărilor”

Primăria municipiului Constanța a intentat, pe data de 1 aprilie, o acțiune civilă pentru recuperarea prejudiciului creat în „Dosarul Retrocedărilor”, fiind depuse la Tribunalul Constanța șase cereri de chemare în judecată.

Potrivit reprezentanților instituției, se solicită instanței obligarea pârâților la plata sumei de 11.733.999 de dolari și 11.011.021,40 de euro, reprezentând o parte a prejudiciului cauzat patrimoniului Unității Administrativ Teritoriale (UAT) Municipiul Constanța, constatarea nulității absolute a mai multor contracte de vânzare cumpărare, precum și rectificarea mai multor cărți funciare în sensul radierii pârâților din cărțile funciare și intabularea dreptului de proprietate al UAT Municipiul Constanţa.

În cele șase dosare inițiate de municipalitate sunt implicați mai mulți pârâți, între care Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Ramona Dospinescu, Constantin Racu, Ion Marica, Cristian Talpău, Constantin Ciocăneanu, Barbu Paraschiva, Georgică Giurgiucanu, Dragoș Săvulescu, Cristian Borcea, APV Media Turism SA sau Nisipuri SRL. Pe bunurile pârâților, instanța a dispus, de asemenea, măsura sechestrului asigurator pentru recuperarea prejudiciului.

În Dosarul Retrocedărilor ilegale, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată și săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, alături de alți 31 de inculpați, funcționari publici, oameni de afaceri, notari și evaluatori.

Prin Decizia nr 32/2019 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța a dispus desființarea totală sau parțială a mai multor dispoziții emise în temeiul Legii nr. 10/2001, precum și a altor înscrisuri reținându-se prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor ce au fost acordate în compensare. De asemenea, instanța a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor cercetate în cadrul acestui dosar, în sensul revenirii unor terenuri – unele libere de sarcini, iar altele cu sarcini, inclusiv construcții, cu unul sau mai mulți proprietari, în domeniul public ori privat al UAT Municipiul Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*