Primăria Constanța a lansat un concurs internațional de soluții pentru realizarea Parcului DN 3C

Primăria Constanța. FOTO Ovidiu Oprea / CTnews
Primăria Constanța. FOTO Ovidiu Oprea / CTnews

Primăria Municipiului Constanța alături de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale OAR Dobrogea anunță oficial lansarea Concursului Internațional de Soluții „Parc DN 3C”. Concursul are ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării viitorului Parc DN 3C din Constanța, pentru atribuirea contractului de proiectare.

Amplasamentul avut în vedere pentru realizarea parcului se găsește în nord-estul teritoriului administrativ al Municipiului, într-o zonă liberă de construcții care urmează să se dezvolte în baza Planului Urbanistic Zonal – Regenerare și Revitalizare Urbană Zona DN 3C (autor SC Agorapolis SRL), comandat de Primăria Municipiului Constanța și aflat în faza de elaborare. Documentația răspunde nevoii de extindere a teritoriului intravilan al Municipiului în baza principiilor unei dezvoltări sustenabile pe patru planuri: social, economic, spațial și ecologic. Aria de intervenție este delimitată în planurile anexate și poate fi citită ca sumă a două forme neregulate tangente — asemănătoare unui trapez – zona A (aprox. 22ha) și, respectiv, unui triunghi – zona B (aprox.14,5 ha) – întinse de-a lungul unei axe NV-SE. În total suprafața astfel delimitată este de 367.653 mp. Cele două suprafețe corespund celor două etape de implementare ale proiectului. Concurenții trebuie să țină cont de această ordine de implementare și să distribuie diferitele cerințe specifice ale temei de proiectare între cele două etape de implementare, justificând alegerea strategică pe care o propun. Fiind menit unei mari varietăți de activități, de la contemplare la sport, amenajarea parcului trebuie să genereze spații cu atmosfere variate. Între caracterul pronunțat natural al diferitelor zone și inventivitatea formală propusă prin diverse obiecte sau amenajări, diferitele „locuri” din parc vor defini zone de odihnă de mai scurtă sau de mai lungă durată, care să ofere protecție față de soare, vânturi etc. și care să favorizeze o utilizare cât mai îndelungată a parcului atât de-a lungul zilei, cât și de-a lungul anului.

Autoritatea Contractantă a concursului este Municipiul Constanța, aceasta urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma concursului.

Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din Romania (OAR), în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR (rev. 2022), cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

JURIUL CONCURSULUI

Membri titulariMembri supleanți
 

arh. peis. Helli Pangalou (GR) arh. Esenghiul Abdul (RO)

arh. Irina Băncescu (RO)

arh. peis. Victor Dijkshoorn (NL)

arh. Mircea Munteanu (RO/BE)

arh. Sorin Manea (RO)

arh. Răzvan Calota – Reprezentant AC

 

arh. Andreea Tănase (RO)

arh. Marius Șocarici – Reprezentant al Filialei Teritoriale Dobrogea a OAR

 

 

PREMIILE ACORDATE 

 

PremiuContravaloare
Premiul Ivaloarea estimată a contractului de servicii de proiectare 1.167.750 EUR fără TVA – 5.751.402,30 LEI (curs valutar BNR la data de 04 august 2022 – 1 EURO = 4.9252 Lei)
Premiul II25.000 EUR fără TVA (123.130,00 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 – 1 EURO = 4.9252 Lei)
Premiul III15.000 EUR fără TVA (73.878,00 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 – 1 EURO = 4.9252 Lei)
Mențiune 18.000 EUR fără TVA (39.401,60 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 – 1 EURO = 4.9252 Lei)
Mențiune 27.000 EUR fără TVA (34.476,40 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 – 1 EURO = 4.9252 Lei)
Mențiune 35.000 EUR fără TVA (24.626,00 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 – 1 EURO = 4.9252 Lei)

 

CALENDARUL CONCURSULUI

ActivitatePerioadă
Lansarea oficială a concursuluiData lansării oficiale în SEAP
Înscrieri vizită sit02 septembrie (vineri)
Vizită sit03 septembrie (sâmbătă)
Data limită primire întrebări

Runda 1

05 septembrie H 23:59 (luni)
Data limită răspuns întrebări

Runda 1

09 septembrie (vineri)
Data limită primire întrebări

Runda 2

23 septembrie H 23:59 (vineri)
Data limită răspuns întrebări

Runda 2

28 septembrie (miercuri)
Data limită Predare proiecte10 octombrie H 16:00 (vineri)
Analiză formală proiecte

(verificare comisie tehnică)

10 – 13 octombrie (luni-joi)
Jurizare proiecte14 – 16 octombrie (vineri-duminică)
Anunț oficial câștigător și publicarea rezultatelor

(conferință de presă cu juriul)

17 octombrie (luni)
Publicarea galeriei de proiecte pe site-ul oficial al concursului18 – 26 octombrie (marți-miercuri)
Data limită depunere contestații10 zile de la publicarea rezultatelor în SEAP

 

Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a concursului: https://oar.archi/concursuri/oar/2022-parc-DN 3C-constanta/

și în limba engleză: https://oar.archi/en/concursuri/oar/2022-DN 3C-park-constanta/

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*