FOTO VIDEO Problema inundațiilor din Cernavodă, la un pas de rezolvare. Primarul Liviu Negoiță a dat undă verde proiectului care scoate apele pluviale din zona centrală

Lucrările la sistemul de preluare a apelor de pe străzi, este aproape gata. FOTO Catalin Schipor

De ani buni, când plouă mai serios, în centrul localității Cernavodă te poți plimba la propriu cu barca. Poate că ar fi amuzant dacă șuvoaiele de apă nu ar distruge în calea lor infrastructura, clădiri și autoturisme. Specialiștii spun că situația se datorează construcției Canalului Dunăre – Marea Neagră. Au fost înălțate malurile canalului, iar apele ce se scurg de pe dealuri nu au mai avut unde să se ducă.

Până acum, investițiile făcute de edilii care s-au perindat pe la cârma orașului Cernavodă nu au vizat și rezolvarea acestei probleme: apele care se strâng în centrul orașului de fiecare dată când plouă. Poate că s-a mers probabil pe ideea că nu se poate întâmpla decât de câteva ori pe an, iar atunci se apelează la pompieri pentru a evacua apa.

Inundațiile afectează nu numai drumurile, ci și clădirile din zona centrală, magazinele sau mașinile parcate acolo.

Primăria Cernavodă a demarat un proiect menit să rezolve această problemă. Primarul Liviu Negoiță ne-a mărturisit că situația nu se poate rezolva peste noapte, dar administrația locală lucrează  la obținerea autorizațiilor.

„De când a fost dat în funcțiune Canalul, toată această zonă, de pe marginea Canalului a fost ridicată și apele nu au mai avut unde să se deverseze, motiv pentru care orașul a rămas în permanență sub nivelul apei. Acum câteva luni de zile am început investiția care, 80% din această problemă pe care am avuto ultima dată ar fi fost rezolvată. Niciodată nu avem de unde să știm când ploua, nu ne întreabă nimeni. Cu siguranță, după această investiție o să mai ameliorăm puțin suferința cetățenilor. Toate apele vor fi preluate, undeva la 250 de metri, pe niște conducte de capacitate mare și vor fi aduse în această zonă, unde vor fi filtrate apele și vor fi deversate undeva în canal”, a declarat Liviu Negoiță pentru Constanța NEWS.

Edilul este de părere că proiectul ar putea fi finalizat până în toamna lui 2017, așa că ploile abundente nu vor mai afecta centrul orașului.

“În zona centrală apa se strânge de pe versanți. De fapt se strânge de pe străzile orașului Cernavodă, pentru că tot orașul este pe deal și toate străzile sunt către strada Dacia. Canalul de aici va prelua toate apele care vin de pe străzi. Zona centrală nu ar trebui să se inunde, dar se inundă de ani de zile. Acesta este de fapt un canal colector. Apele se strâng în zona aceasta, vor fi preluate, în interior sunt două conducte, iar în partea cealaltă sunt acele pompe de mare putere care trag apa, o duc în niște filtre speciale și după care vor fi deversate în Canalul Dunăre Marea Neagră. Astfel, din discuțiile avute cu specialiștii, vor fi rezolvate problemele cu inundațiile în proporție de 80%. Pe viitor o să trebuiască să facem un nou sistem de colectare în partea cealaltă a acestei străzi. Dânșii ne asigură că, cu o nouă investiție, orașul va fi rezolvat. Avem în vedere acest proiect pentru anul viitor.

Această investiție am început-o anul trecut, în octombrie – noiembrie. Am stat foarte mult în avize, au fost foarte greu de obținut. Toată apa se duce în canal. Cel puțin, cei de la Mediu au fost foarte sceptici în momentul în care am spus că această investiție se poate realiza în acest mod. Cantitatea de apă este foarte mare și din aceste motive proiectele au fost minuțios studiate“ a precizat Liviu Negoiță, primarul din Cernavodă.

Soluție tehnică ingenioasă: “Săpăm pe sub dig și pe sub calea ferată”

Proiectul este unul complex și presupune soluții care nu ar strica infrastructura aflată în zonă. Șeful de șantier, Dumitru Chivu, ne-a dezvăluit pașii urmați până acum, dar și ce a mai rămas de făcut până în toamnă.

„Acest proiect este unul mai amplu, care se impunea de mult a fi realizat pentru a proteja de inundații o parte din zona centrală a orașului Cernavodă. Mai precis, acest proiect va fi capabil să preia în jur de 5,9 mc de apă meteorică pe secundă din zona intersecției străzilor Daciei cu Anghel Saligny, unde sunt problemele, unde s-au adunat apele la ultima ploaie într-o cantitate foarte mare.

Lucrările au fost deja executate în proporție de peste 85% . Cele două țevi de 1200 Pafsin au fost introduse pe sub stadion, pe sub spălătorie și pe sub strada Canalului. Căminul de aici se cheamă cămin de separație și bypass pentru zona de separatoare, pentru că toate apele vor fi epurate, sunt condiții mai stricte de mediu. Adică nu vor putea fi deversate mai mult de 2 mg de hidrocarburi pe litru de apă deversat în canal. Asta a însemnat lucrări de complexitate majoră. Au fost introduse deja patru separatoare, mai sunt deja două supraterane de pus, la adâncimi de 7,5 metri, într-o zonă cu terenuri necoezive, cu pierderi de apă necontrolate și cu precipitații a fost destul de dificil să facem treaba asta.

Ultima oară când, desigur nu ne-am dorit să se producă acel cataclism de peste 155 de litrii de apă pe metru pătrat, pompierii au fost aici și în urma introducerii unei pompe de 600 mc/h, cantitatea de apă de pe centru s-a golit instantaneu aproape.

Vom efectua foraje orizontale, pentru că nu avem voie să săpăm în dig, pe sub calea ferată și pe sub dig, și practic în următoarele 20 de zile, această rețea va pute să deverseze direct în Canalul Dunăre Marea Neagră. Atâta vreme cât nivelul apei în Canal este coborât, el poate să deverseze direct. Ulterior se vor monta și vanele stăvilar, iar aici unde săpăm acum va fi un bazin de acumulare, care are rolul de a acumula apele din precipitații în condițiile în care nivelul apei în Canal este ridicat, navele stăvilar sunt închise și atunci o pompă de mare putere de circa 600 mc/h care va refula pe o conductă dn300 la 20 m coloană de apă va putea să deverseze în canal forțat, apele meteorice în situația unor ploi torențiale și riscul de a se mai fi inundat, de a mai avea acumulări mari de ape în zona intersecțiilor străzilor Dacia cu Anghel Saligny va fi eliminat“ a explicat Dumitru Chivu, șef de șantier la Proiectul „Protecție împotriva inundațiilor a orașului Cernavodă în zona centrală“

Ultima mare inundație din Cernavodă?

Ultima ploaie care a speriat populația din Cernavodă a fost la sfârșitul lunii iulie. Zona centrală a orașului Cernavodă a fost inundată, case, magazine și mașini fiind înghițite de apă. Pentru a scoate apa din gospodării și de pe străzi, zeci de pompieri au muncit ore în șir.

„În ziua de 28 iulie, începând cu ora 4.30 și până în jur de ora 21.00, pompierii detașamentelor Cernavodă și Medgidia, au intervenit cu motopompe și ejectoare de apă pentru înlăturarea efectelor negative produse de cantitățile mari de precipitații căzute în zona respectivă. Nu mai puțin de 10 curți și beciuri inundate, domenii publice, străzi și un teren viran. Peste 30 de pompieri au intervenit în acest interval orar“ a declarat, pentru Constanța NEWS, plt.mj. Anca Chiriță, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea. 

Soluția tehnică ar putea să fie pusă în aplicare în curând, așa că zona centrală a orașului Cernavodă ar putea, în sfârști, să treacă printr-un potop fără să fie măturată de ape. Oamenii din Primăria Cernavodă știu că lupta cu natura este una inegală, dar asta nu îi împiedică să caute o rezolvare pentru ceea ce a însemnat un coșmar pentru proprietarii de afaceri sau locatari.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*