Prețul de producție a gigacaloriei a ajuns la Mangalia la aproximativ 950 de lei. Populația va plăti însă 385 lei/ Gcal

CL Mangalia a aprobat un ajutor financiar suplimentar pentru încălzirea locuinței. FOTO Primăria Mangalia

Consilierii locali din Mangalia au votat în cadrul ședinței ordinare susținute miercuri, 22 decembrie, mai multe proiecte de hotărâre cu caracter administrativ și social, cele mai importante fiind stabilirea taxelor locale pe 2022 și prețul gigacaloriei.

Astfel, unul dintre cele mai importante proiecte adoptate de CL Mangalia se referă la stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2022. Potrivit documentației de specialitate, acestea au rămas la nivelul acestui an, cu excepția impozitului pentru clădirile nerezidențiale. Astfel, impozitul pentru clădirile nerezidențiale ale persoanelor fizice se majorează de la 1 la sută, la 1,75 la sută, din valoarea impozabilă a clădirii, iar pentru persoanele juridice de la 1,5 la sută la 1,75 la sută.

Un alt proiect de interes major pentru populația Mangaliei, adoptat cu aceeași ocazie, se referă la prețul de producție și distribuție a energiei termice pe raza municipiului, precum și prețul de furnizare către populația branșată la sistemul centralizat. Pentru acest sezon rece, prețul de producție a gigacaloriei a ajuns la aproximativ 950 de lei (inclusiv TVA), de la aproximativ 500 de lei, anul trecut, însă populația va plăti 385 lei/ Gcal, diferența fiind suportată din bugetul local. Conform datelor tehnico-economice prezentate de Goldterm Mangalia, pentru sezonul rece 2021 – 2022, Primăria va acorda subvenții în valoare totală de peste 17 milioane de lei.

„În condițiile creșterii fără precedent a prețului la gazele naturale, împreună cu reprezentanții Goldterm, am găsit soluții pentru a veni în sprijinul celor racordați la sistemul centralizat de termoficare pentru a depăși această criză. Dacă iarna trecută acordam subvenții de 10 milioane de lei, în această iarnă, plătim aproape dublu. În aceste circumstanțe, vor fi afectate bugetele de investiții ale municipiului și mă refer în special la străzi, trotuare, locuri de joacă din oraș și stațiuni”, a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian.

La rândul lor, reprezentanții societății locale de termoficare au precizat că, în această iarnă, s-a ales folosirea combustibilului lichid ușor (CLU) pentru ca populația branșată la sistemul centralizat de termoficare să suporte mai ușor costurile cu încălzirea.

„În contextul scumpirii gazelor naturale de 10 ori, față de anul trecut, pentru a evita creșteri uriașe de preț, la nivelul populației, s-a ales varianta folosirii gazului, la spital și unitățile de învățământ, respectiv a CLU la centralele care deservesc Asociațiile de Proprietari/Locatari, astfel că, față de iarna trecută, prețul la populație crește cu aproximativ 50 la sută, respectiv de la 255 lei la 385 de lei/gigacalorie. Dacă am fi folosit gaze în tot sistemul de termoficare, costurile ar fi ajuns și de 10 ori mai mari, pentru consumatorul final”, au explicat reprezentanții Goldterm Mangalia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*