Povești cu și despre lumină în Constanța: “O experiență ce te lasă, pur și simplu, fără cuvinte”

We Are Here - Silviu Ciora

Lumina transformă, vindecă și bucură. Iar Lights On România este elementul de legătură între aceasta și comunitate – practic, inițiativa aduce mai aproape de public instalații artistice spectaculoase și generează noi povești cu fiecare popas. De data aceasta, evenimentul ajunge în Constanța între 16 și 25 septembrie 2022. Despre semnificații, mesaje aparte și provocări ne vorbește Ioana Pîrlea, PR Lights On România.

Ce aduce Lights On România la Constanța?

Povești, noi perspective și magia luminii – asta aducem în Constanța. Venim cu trei dintre instalațiile pe care Lights On le-a mai prezentat publicului din țară, dar niciodată în zona Dobrogei. Fiecare dintre ele are propria poveste: de la Gaia, spectaculoasa lucrare a lui Luke Jerram care ne arată cum se vede planeta noastră din spațiu, până la WE ARE HERE – instalația lui Silviu Ciora, care ne face o demonstrație a puterii colective, respectiv TE AȘTEPT – un mesaj manifest pentru una dintre cele mai frumoase clădiri emblemă ale României. Ne bucurăm nespus să ajungem în Constanța și suntem convinși că publicul ne va primi cu drag. Fiind, la malul mării preluăm un strop din simbolistica acesteia și venim cu mister, viață și regenerare.

Ce își dorește să transmită această inițiativă?

Lights On România aduce mai aproape de curioși lucrări artistice inedite, contribuie la activarea unor spații urbane și conectează. E un eveniment atipic, totodată. Încercăm mereu să explorăm noi dimensiuni și să investim în creșterea poveștilor spuse de instalațiile noastre. Ne bucurăm să bifăm tot mai multe destinații de pe harta României și chiar a lumii (asta pentru că instalațiile și poveștile create de noi au ajuns chiar și peste oceanul Atlantic, dacă ne gândim la MI-E DOR DE TINE) și credem că astfel de evenimente îmbogățesc orice comunitate.

Ce vor putea experimenta vizitatorii?

De exemplu, așa cum îmi place mie să spun, o călătorie în jurul lumii. Totul cu ajutorul unei instalații spectaculoase, care ne arată cu ce imagini se întâlnesc astronauții. Este vorba despre o reproducere detaliată și spectaculoasă a planetei Pământ, după imagini NASA. Lucrarea are un diametru de 7 metri, și o scară de 1 la 1.8 milioane, astfel că fiecărui centimetru de pe suprafața ei îi corespund 18 kilometri din suprafața Terrei. Gaia, pentru că acesta este numele lucrării, ne invită spre un simț al responsabilității și reconectării – cu noi ca indivizi, dar și cu mediul înconjurător, la o înțelegere profundă a interconectării vieții. Și poate că acum e prea din scurt ca să realizați dar suntem convinși că facebook-ul și instagramul tuturor va fi invadat de fotografii făcute acestei instalații speciale. Gaia va fi amplasată în Parcul Arheologic.

În apropiere de Gaia va fi o altă lucrare specială. Ce promovează ea?

Ne bucurăm să promovăm și tinerii artiști din țara noastră. Iar Silviu Ciora, prin instalația WE ARE HERE, ne face o demonstrație simplă a puterii pe care o avem împreună. Dacă singuri nu suntem atât de puternici, laolaltă putem muta munții din loc. Lucrarea prezintă mai multe LED-uri așezate în formă circulară și îndreptate spre cer. Atunci când o singură persoană se apropie de instalație, becurile incorporate vor transmite o lumină slabă. În schimb, apropierea unui grup de oameni declanșează toate LED-urile să lumineze puternic.

Un mesaj special este adus și de instalația TE AȘTEPT, ce va fi amplasată într-un loc emblematic, aproape de clădirea Cazinoului. Ce transmite aceasta?

Fiecăruia dintre noi îi e dor de Cazinoul din Constanța și așteptăm, cu sufletul la gură, reîntâlnirea cu frumoasa clădire aflată acum în reabilitare tocmai pentru a-și recăpăta strălucirea. Este exact ceea ce transmite și TE AȘTEPT – momentul în care edificiul va fi redat comunității, după mai bine de 10 ani în care nu a putut fi vizitat. Este un manifest pentru istorie, cultură și amintiri prețioase. Clădirea emblematică e locul în care se sparg valurile uneori blânde, alteori furioase ale mării, acestea fiind asimilate din punct de vedere simbolic cu evenimentele ce apar de-a lungul vieții și care aduc, pe rând, binele și răul. În povestea noastră binele învinge și mai e doar puțin de așteptat până când spectaculosul edificiu își redeschide ușile. Pentru constănțeni, reîntâlnirea va fi și mai specială. Instalația în sine este un răspuns care completează un dialog al dorului – alături de MI-E DOR DE TINE, respectiv ȘI MIE. Cele trei mesaje reprezintă mai mult decât niște simple texte. Pentru fiecare privitor, însă, ele transmit o poveste diferită, una personală, cu rădăcini adânci în memoria fiecăruia.

Ce înseamnă pentru public întâlnirea cu instalațiile de lumină?

Fiecare întâlnire cu publicul e spectaculoasă. Iar dacă în poze par impresionante, întâlnirea față în față cu instalațiile de lumină aduce, garantat, emoții și mai intense. Îmi amintesc, de exemplu, prima mea interacțiune cu Luna (Museum of the Moon), pe acea vreme în calitatea de simplu spectator. Era ceva nemaiîntâlnit: o lucrare artistică într-o biserică spectaculoasă din Cluj în care, să fiu sinceră, nu pășisem până în acel moment. Mi se părea că instalația aduce un mix armonios între liniște, mister și speranță. Și, pentru câteva clipe, m-am simțit parte a unei povești unice, aproape de frumosul corp ceresc. Așadar, puterea instalațiilor e multiplă… nu doar că transmite fiecare dintre ele un mesaj aparte, dar și ne ajută să (re)descoperim spații deosebite.

De ce să venim la expoziție?

E o experiență pur și simplu WOW. Așa că poate întrebarea corectă ar fi fost de ce să veniți la expoziție. Suntem 10 zile în Constanța, zece zile în care în mod cert cineva te va întreba dacă ai văzut instalațiile de lumină. Și la un moment dat te vei trezi purtat de curiozitate, de o poveste sau o imagine văzută până în centru să faci cunoștință cu instalațiile Lights On România. De cealaltă parte, pentru a găsi povești bune, povești care merită să ieși din casă, povești care rămân cu tine multă vreme după ce expoziția s-a încheiat. Lights On România aduce, cu fiecare proiect, un adevărat spectacol și, foarte important, generează dialoguri și unește comunități.

Care sunt provocările unui astfel de eveniment?

Provocările sunt de tot soiul – de la partea birocratică ce ne poate da, de cele mai multe ori, bătăi de cap, până la partea logistică, promovare și chiar condițiile meteorologice. Depindem, de exemplu, de vremea bună în special atunci când expunem instalațiile lui Luke Jerram (Luna, Gaia și Marte), care, dat fiind materialul din care sunt confecționate, nu pot face față vântului puternic sau precipitațiilor abundente. Dar dincolo de provocări, există mereu speranțe. Ale noastre. Că voi veți citi, veți afla și veți veni la întâlnirea cu noi. Ne face o mare plăcere să surprindem dialoguri sau frânturi de idei exprimate de spectatorii care ajung să vadă instalațiile Lights On. Așadar, între 16 și 25 septembrie, ne bucurăm să vă cunoaștem și abia așteptăm să vă aflăm curiozitățile.

Despre Lights On România:

Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite dar și colaborări fascinante intersectoriale.

Lights On România face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrățit cu evenimente majore de la nivel internațional precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven dar și Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumină al lumii. Festivalul este creat și deținut de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*