Portul Luminița se modernizează și se extinde cu o finanțare prin POIM de aproximativ 120 de milioane de lei,

Portul Luminița . FOTO CN ACN SA

Compania Națională „Administrația Canalelor Navigabile” SA a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru proiectul „Modernizare și extindere capacitate de operare în portul Luminița”. Perioada de implementare a proiectului, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, este cuprinsă între 23 iunie 2020 și 31 iulie 2024.

Potrivit CN ACN SA, obiectivul general al proiectului este creșterea volumului de mărfuri tranzitate pe căile navigabile interioare prin modernizarea, reabilitarea și extinderea capacității de operare în portul Luminița în vederea oferirii de condiții optime pentru transportul naval de mărfuri. Valoarea totală a proiectului este de 119.556.257,76 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 79.464.677,03 lei, iar valoarea finanțării nerambursabile din FEDR este de 67.544.675,47 de lei.

„Proiectul are în vedere extinderea capacității de operare a portului prin construirea a 480 de metri de dane de operare cu cheu tip estacadă, modernizarea și reabilitarea construcțiilor de acostare existente, construirea unei clădiri administrative pentru personalul responsabil cu monitorizarea și managementul activității portuare, sistematizarea întregii incinte portuare și asigurarea utilităților (apă, energie electrică, etc) atât la danele de operare cât și pe întreaga suprafață a portului”, au precizat reprezentanții companiei.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Obiectiv Specific 2.4 – Creșterea volumului de mărfuri tranzitate prin terminale intermodale și porturi.

Portul Luminița este port comercial, situat pe cale navigabilă interioară cu infrastructură aparținând domeniului public al statului, amplasat pe malul estic al lacului Tașaul (Năvodari), bazinul portuar şi canalul de acces în port fiind delimitat de apele lacului, printr-un dig.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*