Pompierii constănțeni au verificat 21 de benzinării din județ și au aplicat amenzi de peste 20.000 de lei

Pompierii au verificat 21 de benzinării din județ și au aplicat amenzi de peste 20.000 de lei. FOTO ISU Constanța

Echipele de control din cadrul Inspecției de Prevenire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au executat, începând de joi, 10 martie, acțiuni de verificare și control la 21 stații de alimentare cu carburanți din județ.

Potrivit ISU Constanța, s-au constatat mai multe deficiențe și au fost aplicate 62 sancțiuni contravenționale, din care 51 avertismente și 11 amenzi, în valoare de 22.500 de lei. Printre deficiențele constatate enumerăm: nerespectarea locurilor privind fumatul, neverificarea instalației de detecție și semnalizare incendiu, nefuncționarea iluminatului de securitate și neactualizarea documentelor de organizare privind apărarea împotriva incendiilor.

Având în vedere situațiile înregistrate în seara de miercuri, 09 martie, în mai multe stații de alimentare cu carburanți, precum și imaginile propagate în spațiul public cu persoane care alimentau în recipiente neomologate (bidoane/butoaie din plastic, damigene, pubele, saci din plastic etc.), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin unitățile subordonate, desfășoară, în următoarea perioadă, activități de verificare și control la nivelul tuturor operatorilor cu acest obiect de activitate. Scopul acestor acțiuni este de prevenire a evenimentelor care pot fi generate prin manipularea sau depozitarea combustibilului în recipiente neconforme.

Aducem în atenție faptul că alimentarea cu carburanți în recipiente neconforme creează o stare de pericol atât la nivelul stației de distribuție carburanți, pe durata deplasării autoturismelor în trafic, cât și ulterior, pe timpul depozitarii.

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență, controalele vizează:

  1. modul de îndeplinire a obligațiilor legale stabilite pentru administratorii stațiilor de distribuție a carburanților, așa cum sunt prevăzute în Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  2. verificarea modului de îndeplinirea a obligațiilor personalului salariat al stației de distribuție carburanți, așa cum sunt prevăzute în lege;
  3. modul de îndeplinirea a obligațiilor prevăzute în Normativul pentru proiectarea, executarea, exploatarea, dezafectarea și post-utilizarea stațiilor de distribuție a carburanților la autovehicule, indicativ NP 004-03.
  4. constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale principale, în raport cu aspectele constatate pe durata executării controalelor tematice de prevenire a incendiilor.

Pe timpul controalelor se vor realiza și instruiri ale personalului stațiilor de distribuție carburanți cu privire la obligațiile legale ce le revin.

În acest context, IGSU a notificat operatorii economici care au lanțuri de distribuție a carburanților asupra pericolului generat de nerespectarea măsurilor de prevenirea a incendiilor.

Pentru evitarea producerii unor evenimente care să pună în pericol siguranța cetățenilor, reamintim că printre principalele obligații ale personalului stațiilor de distribuție a carburanților la autovehicule, stabilite prin Normativul pentru proiectarea, executarea, exploatarea, dezafectarea și post-utilizarea stațiilor de distribuție a carburanților la autovehicule, indicativ NP 004-03, sunt:

  • interzicerea accesului persoanelor neautorizate la gurile de descărcare, în zona rezervoarelor subterane și la autocisterna pe timpul descărcării;
  • distribuirea carburanților în recipiente transportabile din mase plastice (canistre, bidoane etc.) sau din sticlă este interzisă;
  • menținerea liberă a căilor de evacuare și intervenție în caz de incendiu, precum și asigurarea accesului la mijloacele de intervenție;
  • interzicerea focului deschis și a fumatului în zonele cu pericol ale benzinăriei;
  • menținerea în stare de funcționare a mijloacelor de prevenire și stingere a incendiilor existente;
  • interzicerea continuării alimentarii în cazul sesizării unor scurgeri accidentale de produs sau defecte la echipamentele stației;
  • alarmarea imediată în caz de incendiu și alertarea serviciilor de pompieri;
  • intervenția operativă la orice început de ardere necontrolată.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*