VIDEO Constanța merită un Planetariu nou. Planul prin care Complexul Muzeal de Științe ale Naturii ar putea fi dotat cu un proiector modern

Planetariul Constanța
Planetariul Constanța

Cerul înstelat, privit în nopțile senine de vară sunt o fascinație pentru mulți copii. Puțină lume știe însă faptul că un elev plătește doar 3 lei pentru o experiență inedită la Planetariu.

La Constanța, 12 lei costă o călătorie în Univers, la Planetariul din curtea Delfinariului. E o fereastră deschisă permanent spre cer, o experiență de neuitat. Demonstrația de planetariu este o proiecție pe o boltă artificială a unui cer înstelat. În sala prevazută cu aer condiționat, poți petrece o noapte în câteva zeci de minute, totdeauna având siguranța unui “cer senin”.

“Este un planetariu mic comparativ cu alte planetarii din țara – destul de mic. Și ca dotări și ca dimensiunea aulei în care se proiectează planetele și bolta cerească. Recunosc că mi-aș dori un Planetariu mai mare; deocamdată nu este posibil să facem o altă clădire, cel puțin pentru moment. Totuși, am accesat un proiect european, suntem în fază a II-a (la evaluare), am trecut de prima fază cu succes. Dacă vom trece fază II-a va însemna că vom avea un Planetariu cu un proiector dintre cele mai moderne din România. Va fi un proiector hibrid – analogic și digital – care va proiecta cu acuratețe foarte mare (ultima generație) bolta cerească, așa cum nu ați mai văzut-o. Veți veni la iarnă cu mic cu mare la Planetariu; o să vedeți” spune doctorul Adrian Bîlbă, director la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii.

Vorbește despre modernizare și despre implicarea elevilor în tot ceea ce-nseamna planetariu: lecții “deschise” aici, observare și mai ales cercetare. Vrea să aducă elevii “de la NASA” ai profesorului Ioan Băraru de la Colegiul “Mircea cel Bătrân” că să-și pună-n valoare aptitudinile și talentele, cu noul telescop. Pentru că în afară de proiectorul digital va cumpăra și-un telescop astronomic. Nou, modern.

“Vom putea intra în lumea bună a observatorilor fenomenelor cerești. Va fi un proiector și pe lângă el vor fi câteva obiective, telescoape care vor avea standarde științifice care înseamnă o acuratețe a imaginii ce ne poate plasă în lumea bună a astrofizicii, în lumea bună a astronomiei moderne” spune Adrian Bîlbă. 

La Planetariu e locul unde visele devin realitate și unde călătoresti spre stele aflate la miliarde de kilometri depărtare. Sunt distante uriașe între stelele din Calea Lactee dar asta nu ne oprește că să le explorăm. Galileo Galilei a fost primul. Secole mai târziu am construit telescoape cu adevărat magice pe care Galileo nu și le-ar fi putut imagina-telescoapele științifice moderne. Vom avea și la Constanța unul ?…

“Sperăm ca până-n vară să-l avem. Dacă nu, atunci la sfârșitul anului 2018, fiindca așa sunt proiectele europene – au niște etape, n-ai cum să sari peste ele. Este vorba de un proiect transfrontalier, crossborder cooperation prin care noi împreună cu Planetariul de la Varna, ne modernizăm. În acest proiect intră și Comandamentul Militar, Institutul de Marină Civilă și clasa profesorului Băraru de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân. Copiii talentați de-acolo, care studiază astrofizică ne vor ajuta: vom face împreună nu doar prezentare, chiar și cercetare – boltă cerească are multe să ne spună incontinuare” a precizat pentru Constanta NEWS, Adrian Bîlbă.

Am putea în cele din urmă să deblocăm secretele Universului ? Telescoapele capturează imagini atât de complexe, încât putem călători prin ele. O adevărată călătorie galactică. Planetariul nostru din Constanța are o cupolă de 8 metri diameru și o capacitate de 80 de locuri. Aparatul de proiecție cu care se realizează demonstrațiile este din 1988, și a fost construit în Germania.

E vremea pentru unul nou.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*