Peste 3.500 de constănțeni au intrat în programul de depistare activă a tuberculozei

Caravana mobilă a asigurat servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea tuberculozei

Ostrov, Băneasa, Oltina, Aliman, Adamclisi, Cobadin, Chirnogeni, Limanu, 23 August, Topraisar, Ciocârlia, Cumpăna, Agigea, Poarta Alba, Castelu, Valu lui Traian, Mircea Vodă, Cuza Vodă, Corbu, Grădina, Pantelimon, Topalu, Saraiu și Gârliciu sunt comunele constănțene care au beneficiat de serviciile caravanei de depistare activă a tuberculozei, începând cu data de 01 februarie 2022. Proiectul Screening TB, din care face parte caravana, a oferit servicii medicale gratuite constănțenilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză și este derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Constanța este de 50,1 cazuri la suta de mii de locuitori, plasând județul în rândul celor care înregistrează un număr important de cazuri de tuberculoză anual.

În total s-au prezentat la caravana Screening TB un număr de 3.570 de constănțeni din comunele vizate, cea mai mare prezență înregistrăndu-se in comuna Cuza Vodă, 319 persoane. Din totalul beneficiarilor, 67 au avut nevoie de servicii și analize suplimentare în vederea depistării tuberculozei după ce analiza radiografiilor pulmonare efectuate au indicat suspiciuni de tuberculoză. În cazul a nouă dintre aceste persoane analizele au fost finalizate, iar pacienții urmează tratamentul tuberculostatic în rețeaua Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei. Pentru restul persoanelor cărora softul AI le-a indicat scoring mare în ceea ce privește riscul de tuberculoză, analizele urmează a fi finalizate în perioada următoare.

„Tuberculoza sau <<boala tăcerii>> macină prea mulți oameni. Experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Ne bucurăm de succesul înregistrat de caravana de depistare activă a tuberculozei- Screening TB. Astfel de acțiuni sunt mai mult decât necesare pentru ca populația vulnerabilă să aibă acces la servicii de sănătate de calitate alături de informare şi educare”, a declarat Cristina Schipor, director DSP Constanța.

De la demararea activității de screening a tuberculozei jumătate din județele României au intrat în acest proiect, Constanța numărându-se între acestea. România este țara din Uniunea Europeană care înregistrează cel mai mare număr de pacienți care suferă de tuberculoză. Boala este de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch și se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

Mobilizarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei a fost posibilă datorită ajutorului Direcției de Sănătate Publică Constanța, al autorităților locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

În județul Constanța activitățile de informare şi suport în comunități au fost realizate de Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*