Peste 200 de militari din România și Moldova au nimicit ținte aeriene în poligonul de la Capu Midia

Trageri în Poligonul Capu Midia.

Poligonul complex de trageri Capu Midia a fost, în perioada 1 – 10 noiembrie, gazda ultimei serii de trageri din acest an.

Peste 200 de militari din batalioanele de apărare antiaeriană 55 „Someș” din Dej și 205 „Gheorghe Pârvulescu” din Craiova, precum și cei ai unui detașament de apărare antiaeriană din Republica Moldova au executat foc cu armamentul din dotare către ținte lansate deasupra mării de specialiștii poligonului, iar rezultatele au fost bune și foarte bune.

Contingentul din Republica Moldova a fost constituit în proporție de 70 la sută din militari tineri, care au tras pentru prima dată cu tunul de calibrul 57 de mm.

„Am avut emoții foarte puternice mai ales în momentul în care aruncătorul a plecat din tun. A fost, pentru mine, ceva extraordinar, mai ales că până acum nu am mai tras cu acest tip de armament. Ne-au ajutat foarte mult și superiorii noștri, cu experiență, care ne-au ținut lecții deschise în câmp, iar înainte de tragere ne-am însușit caracteristicile tehnico-tactice ale tunului S-60 pe care îl avem în dotare”, a spus sergentul clasa I Eugeniu Grosu, care a îndeplinit funcția de servant 4 la tunul de calibrul 57 mm și care, la bază, este specialist de radiolocație.

Sergentul Alexandru Măldăruș din cadrul Batalionului 205 Apărare Antiaeriană a venit la Capu Midia pentru prima dată ca și comandant de tun. Îi place arma de calibrul 2×35 milimetri pentru că, spune el, inspiră bărbăție, încredere și siguranță. Iar dacă și echipa din subordine este unită și determinată, atunci tragerea decurge fără cusur:

„Sunt oameni exemplari, cu experiență de peste 20 de ani, trag în fiecare an la Capu Midia cu această armă, o cunosc, o stăpânesc foarte bine, așa că m-au făcut mândru și, totodată, să am încredere deplină în ei”, a subliniat sergentul.

De fiecare dată, tragerile militarilor care se antrenează la Capu Midia sunt urmărite din toate unghiurile de specialiști care calculează și apreciază dacă misiunea a fost îndeplinită. Unul dintre ei este sergentul major Gabriel Ciorbaru, subofițer specialist în cadrul formațiunii de observare a tragerilor din poligon.

„Eu mă aflu întotdeauna în spatele liniei de tragere, iar rolul meu este de a observa, prin mijloacele specifice, dacă militarii și-au atins obiectivul, mai precis de a se antrena, corecta și lovi ținta antiaeriană”, a spus subofițerul.

Ultimele antrenamente pe care militarii le-au executat la Capu Midia s-au desfășurat după scenarii complexe care le-au testat capacitatea și aptitudinile de luptători.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*