Peste 150 de persoane salvate din pericol de către navele Gărzii de Coastă în cadrul operațiunii Frontex

Noi misiuni de salvare în apele Mării Mediterane încheiate cu succes de polițiștii de frontieră români

Polițiștii de frontieră români de pe navele maritime ale Gărzii de Coastă au încheiat cu succes mai multe misiuni de salvare în apele Mării Mediterane, în cadrul Operațiunii Maritime Comune „THEMIS 2023”, desfășurată sub egida Agenției Frontex. Aceste acțiuni de salvare au avut ca rezultat salvarea a 159 de cetățeni străini aflați în pericol.

Într-una dintre aceste operațiuni, polițiștii de frontieră români au salvat 151 de cetățeni străini (149 de adulți și doi minori) în data de 6 iunie. Persoanele salvate, originare din Bangladesh, Pakistan, Egipt, Siria și India, se aflau într-o ambarcațiune în derivă în apele Mării Mediterane și erau expuse unor mari riscuri. Acestea au fost preluate la bordul navei maritime de patrulare MAI 1107 a Gărzii de Coastă și li s-a acordat asistență medicală. Ulterior, au fost transferate în siguranță autorităților Republicii Italiene.

Într-o altă acțiune de salvare desfășurată la sfârșitul lunii mai, polițiștii de frontieră români au salvat opt bărbați din Tunisia de pe o ambarcațiune de mici dimensiuni în marea teritorială a Republicii Italiene. Aceștia au primit asistență medicală și au fost debarcați în siguranță în portul din insula Pantelleria.

Totodată, echipajul poliției de frontieră române a remorcat în condiții de siguranță un velier ce avea la bord 58 de persoane, care se afla în imposibilitate de manevră din cauza unor defecțiuni. Velierul a fost remorcat până în portul din insula Augusta – Italia, unde persoanele salvate au fost debarcate în siguranță.

De la începutul anului și până în prezent, navele Poliției de Frontieră Române detașate în cadrul Operațiunii Comune „THEMIS 2023” au salvat și transportat în siguranță la țărm 1.120 de cetățeni străini aflați în pericol în apele Mării Mediterane.

Operațiunea Frontex are ca obiectiv sprijinirea autorităților italiene în supravegherea și controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, prevenirea și combaterea migrației ilegale, precum și acțiuni de căutare și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*