Peste 120 de locuri disponibile pentru absolvenții claselor a VIII-a în clasele de dual din județul Constanța

Inspectoratul Școlar Județean Constanta. FOTO Cătălin Schipor

Pentru etapa a II-a de admitere în învățământul profesional de stat, sunt disponibile 128 de locuri în clasele de DUAL, din cele 194.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Constanța, între avantajele învățământului profesional dual sunt de reamintit:

  • în afară de cei 200 lei/ lună acordați de Ministerul Educației ca BURSĂ DE STAT profesională, elevii din învățământul dual primesc și o BURSĂ PRIVATĂ, din partea agentului economic, de încă cel puțin 200 de lei/ lună – așadar, un elev de la învățământ dual va primi lunar cel puțin 400 de lei/ lună;
  • învățământul dual se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale nivel 3, recunoscută atât în țară, cât și în Uniunea Europeană;
  • oportunitățile de angajare după finalizarea învățământului dual sunt crescute, operatorii economici parteneri la care au realizat pregătirea practică fiind interesați în mod direct de angajarea absolvenților din clasele de dual pe care le-au solicitat;
  • absolvenții de DUAL pot continua studiile la liceu, pentru obținerea calificării nivel 4, a diplomei de bacalaureat în scopul alegerii învățământului universitar (nivel 6) sau, cu/fără bacalaureat, în scopul alegerii învățământului postliceal (nivel 5).

Situația locurilor libere este următoarea:

Nr. crt. Unitatea de învățământLocalitateaDomeniul de pregătireCalificarea profesionalăNr. de claseNr. de locuriNr. de locuri libere
1Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu”NăvodariMecanicăMecanic utilaje și instalații în industrie0,5124 
2Liceul Tehnologic ,,Gheorghe Duca”ConstanțaElectromecanicăElectromecanic material rulant12419 
3Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu”MedgidiaElectricElectrician exploatare joasă tensiune0,51410 
4Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”ConstantaTurism şi alimentaţieBucătar12416 
5Liceul EnergeticConstanțaElectricElectrician aparate și echipamente electrice și energetice0,5124 
6Colegiul Comercial „Carol I”ConstanțaComerțComerciant-vânzător12417 
Colegiul Comercial „Carol I”ConstanțaTurism și alimentațieBucătar0,5126 
Colegiul Comercial „Carol I”ConstanțaTurism și alimentațieOspătar (chelner) vânzător în unități de alimentație0,51210 
7Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu”MedgidiaMecanicăLăcătuș mecanic prestări servicii0,5123 
8Liceul de MarinăConstanţaMecanicăTubulator naval12422 
Liceul de MarinăConstanţaMecanicăLăcătuş construcţii navale12417 

În perioada 26 – 28 iulie, unitățile de învățământ gimnazial eliberează fișele de înscriere pentru învățământul profesional și dual de stat pentru candidații cărora nu li s-au eliberat fișe de înscriere în etapa întâi de admitere în învățământul profesional de stat sau în învățământul dual. Candidații care nu au participat la etapa întâi de admitere sau care au participat, dar nu au fost repartizați/ admiși sau au fost admiși, dar nu și-au depus dosarele de înscriere la liceu sau învățământul profesional, se înscriu în 26 – 28 iulie la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional și dual de stat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*