Peste 100 de copii cu cancer din județul Constanța, scutiți de drumuri spre spital în cadrul unui proiect al Asociației Dăruiește Aripi

Peste 100 de copii cu cancer din județul Constanța, scutiți de drumuri spre spital. FOTO Asociația Dăruiește Aripi

În primele șase luni ale acestui an, echipe medicale mixte ale Asociației Dăruiește Aripi din care fac parte medici și asistente de la Spitalul Județean Constanța au făcut 160 de vizite la domiciliul copiilor cu boli grave, cele mai multe, câte 32 în fiecare lună, în martie și, respectiv, iunie. Nu mai puțin de 101 copii înscriși în proiectul “Circuitul Încrederii și Speranței – tratamente la domiciliul copiilor bolnavi de cancer” au beneficiat în prima jumătate a anului de vizite la domiciliu în cadrul cărora au fost monitorizați, li s-au recoltat analize sau li s-au administrat tratamente care pot fi făcute în afara spitalului.

Din proiect, aflat în al patrulea an de derulare, fac parte în acest moment 162 de copii, pacienți cu cancer și boli grave din Dobrogea și din zonele învecinate. Numărul vizitelor la domiciliul copiilor a crescut de la un an la altul, de la 170/an în 2018, când a fost demarat proiectul, la 314 în 2020. Anul trecut, odată cu debutul pandemiei, când accesul în spitale a fost mai anevoios și mai periculos pentru grupele de risc din care fac parte și pacienții oncologici pediatrici, numărul vizitelor a fost aproape dublu față de anul anterior, la fel ca și cel al kilometrilor parcurși: peste 21.700 km, comparativ cu 11.000 în 2019.

Începând cu luna ianuarie și până la finalul lunii iunie 2021 au fost recoltate 656 de analize – adică aproape 110 în medie, în fiecare lună. Echipele Dăruiește Aripi au parcurs 10.305 kilometri pentru vizitele la domiciliu.

„Acești peste 10.000 km parcurși de echipele noastre sunt tot atâția pe care copiii cu cancer și boli grave din zona de sud-est a României nu au mai fost nevoiți să-i facă până la spital. Aproape jumătate dintre analizele pentru care ei ar trebui să se prezinte în ambulatoriu se pot recolta și acasă, iar copiii pot petrece timpul în mijlocul familiei, în locul în care se simt confortabil, fără a acumula stresul pe care îl presupune prezentarea la spital. Visul nostru este ca toți copiii bolnavi de cancer din România să primească la ei în țară tratament modern, neîntrerupt, monitorizat de doctorul lor curant, acasă și la spital!”, explică Alina Pătrăhău, președinte și fondator al Asociației Dăruiește Aripi.

Echipele asociației au parcurs nu mai puțin de 83 de kilometri în fiecare zi lucrătoare din primele șase luni ale anului, cea mai lungă cursă la domiciliul unui copil bolnav fiind de 220 de kilometri. Bugetul alocat pentru derularea proiectului în primele șase luni ale acestui an a fost de 40.000 de euro, sumă asigurată din donații corporative și individuale. Costul mediu al unei vizite la domiciliu este de 700 de lei, sumă acoperită integral de asociație.

Proiectul a fost inițiat în martie 2018 cu sprijinul finanțării din cadrul programului „Adoptă un proiect” al ING Bank România, iar printre companiile care îl susțin se numără: ING Bank, Rompetrol, Kaufland, Synevo România (prin decontarea analizelor de sânge). Recent, proiectul a strâns în cadrul Swimathon 2021 peste 100.000 de lei, care vor fi alocați tratamentelor la domiciliu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*