Marea nu iartă. Nici rudele celor care își așteaptă morții acasă

Cătălin Schipor
Cătălin Schipor

Domnule șef de Stat Major al Forțelor Navale Române, fiecare mamă, soție sau fiică, soț, tată sau frate care au avut pe cineva drag înghițit de ape, și-ar fi dori să le acordați același interes și speranță, așa cum ați făcut în cazul elevului Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu“, în luna mai. Este singurul caz din ultimii doi ani în care ați dispus o impresionantă desfășurare de forțe.

În anii trecuți au fost zeci de cazuri de persoane dispărute în mare sau în Dunăre, cazuri în care rudele acestora, deși împăcate cu gândul că nu mai sunt în viață, nu aveau la căpătâiul cui să plângă. Scafandrii de la ISU Dobrogea au făcut cât au putut, limitați de dotări și de vreme.

A fost și cazul din luna iunie 2018, când, un militar din Dej, Petru Cosma, aflat cu unitatea, detașat la Capul Midia la un exercițiu, a primit într-o după amiază, o învoire de câteva ore, să se bucure de plajă. Veteran din Afganistan și Irak, a plătit cu viața atunci când a încercat să salveze din apele mării, un băiat de 14 ani, luat de valuri. Au dispărut amândoi în valuri. S-a organizat o misiune de căutare și salvare de către scafandrii ISU Dobrogea, în timp ce șefii militarului erau preocupați să îl dea absent nemotivat și se pregăteau să îl declare și dezertor. Nu au mai apucat, pentru că după trei zile, marea a înapoiat ceea ce a luat: trupul militarului și a băiatului pe care a încercat să îl salveze.

Erau deja victima cu numărul cinci și numărul șase în statistica sumbră a verii abia începute. După ei, au mai fost și alți nefericiți care au plătit cu viața după ce au fost prinși în mrejele mării.

În tot acest timp, Statul Major al Forțelor Navale a stat deoparte și nu a schițat nici un gest de a se implica în vreo misiune de căutare și salvare a vreunui înecat, deși dispune de tehnică militară mult peste ceea ce au scafandrii de la ISU Dobrogea care intervin de obicei în aceste situații. Era poate și un bun prilej pentru scafandrii militari să se antreneze „la cald“, dar nimeni nu a primit nici un ordin.

O altă nenorocire i-a făcut însă pe scafandrii militari, în la sfârșitul lunii mai a acestui an, la ordinul șefului de Stat Major al Forțelor Navale, să execute o adevărată desfășurare de forțe.

La Constanța se ținea „Şcoala de vară”, eveniment organizat de Direcţia informare şi relaţii publice a MApN, care a adus elevi militari și profesori din toată țara. În prima zi, Iosif-Corneliu Mitroi de 16 ani, elev al Colegiului Militar Naţional „Tudor Vladimirescu” din Craiova, aflat pe plaja din Mamaia împreună cu câțiva colegi și un profesor însoțitor, a fost luat de curenți și a dispărut în valuri.

Ca de obicei, scafandrii ISU au început căutările, dar, la scurt timp li s-au alăturat peste 20 de scafandrii militari, „pentru a întări căutarea desfășurată de ISU Constanța, cu mijloace tehnice specifice scafandrilor militari (aparatură de scanare subacvatică și sisteme de iluminat nocturn), decizie luată având în vedere faptul că elevul militar participa la o activitate organizată de Ministerul Apărării Naționale care era găzduită de Forțele Navale Române“, după cum ne-au comunicat reprezentanții MApN în urma unei solicitări.

Trupul neînsuflețit al băiatului a fost detectat la un moment dat de sonar, dar scafandrii nu au putut ajunge la el din cauza curenților. Tot curenții l-au împins două zile mai târziu la mal, pe plaja din Năvodari.

Intervenția scafandrilor militari a fost îndelung aplaudată și apreciată, vorbindu-se de spiritul de camaraderie, de cum militarii nu lasă pe nimeni în urmă… Povești. Altceva a stat la mijlocul deciziei șefului de Stat Major al Forțelor Navale, altceva de care militarul veteran din Dej, Petru Cosma nu a avut parte și asta pentru că, de la începutul anului 2018, este prima misiune de acest gen care este comandată.

Potrivit răspunsului oficial al MApN-ului, scafandrii Forțelor Navale au mai intervenit o singură dată la căutările unui înecat. În iulie 2018, la o lună după ce camaradul lor, înecat în timp ce își dădea viața încercând să salveze alta, dar considerat dezertor, au traversat toată țara cu tot calabalâcul, la solicitarea ISU Cluj. Nu din proprie inițiativă, nu în spirit de camaraderie, ci pentru că un fost director al APIA Cluj, a dispărut în adâncurile Lacului Beliș, din județul Cluj, lac. Era prea adânc pentru scafandrii ISU, iar dispărutul nu era un oarecare.

Haideți, domnilor militari, măcar de aceeași speranță că cei dragi răpiți de ape sunt redați familiei pentru a fi înmormântați creștinește sau în ce religie or fi bieții păcătoși, să avem parte, dacă de altele nu avem parte în această țară. Împărțiți șansele cu ambele mâini, fără să țineți cont de statutul social sau orice criteriu de departajare folosiți.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*