Ospăț boieresc, muzica marilor maeștri și Târgul meșterilor renumiți! “Ziua Dobrogei” este pe 13 noiembrie în Piaţa Ovidiu

Afișul evenimentului de Ziua Dobrogei
Afișul evenimentului de Ziua Dobrogei

Toţi constănţenii sunt aşteptaţi în Piaţa Ovidiu mâine, 13 noiembrie, să sărbătorească împreună Ziua Dobrogei, o zi aşa cum nu s-a mai văzut! Începând cu ora 12.00, vă veţi încălzi la Festivalul Etniilor Dobrogene cu un ospăţ boieresc, bucate alese, muzică de calitate, dansuri tradiţionale. Meşterii-sculptori în lemn, în pictură pe apă, în ii şi porturi tradiţionale etnice vor fi prezenţi pentru a vă încânta cu produsele muncii lor, ce cuprind simbolurile mai multor generaţii.

Cea mai importantă zi pentru toţii locuitorii dintre Dunăre şi Marea Neagră îi va avea ca invitaţi speciali pe celebrii Mahala Rai Banda, Aneta Stan şi Ionuţ Galani.

Tot de la ora 12.00, în Piaţa Ovidiu vă vor întâmpina meşteri tradiţionali de renume. Comunitatea Cusături Dobrogene, Centrul Cultural Turc Yunus Emre Constanţa, Comunitatea Meşterilor Populari din Breaza sunt doar câteva dintre numele asociaţiilor culturale şi tradiţionale care vor fi prezente. Produsele muncii lor artizanale cuprind fascinante sculpturi în lemn, o expoziţie generoasă de costume populare, celebrele păpuşi Matrioska, haine, cuverturi şi diverse produse turceşti tradiţionale, podoabe, decoraţiuni şi porţelanuri, şi, nu în ultimul rând, extraordinara pictură pe apă, realizată de artiştii Centrului Cultural Turc Yunus Emre Constanţa. În acelaşi spaţiu vă vor întâmpina documentele vizuale care povestesc despre acest atât de important eveniment: expoziţii dedicate Zilei Dobrogei, realizate în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

Cel mai mare grătar din sud-estul Europei, Goliath, se va afla în piaţă încă din zori, sub atenta supraveghere a celebrilor bucătari de la Masters of Flames! Chef Radu Zărnescu, unul dintre cei mai cunoscuţi maeştri ai grătarului din Europa, multipremiat, alături de alţi trei specialişti şi ajutoarele lor vor fi protagoniştii unui adevărat spectacol gastronomic, din care vor face parte reţete vechi ale tuturor etniilor din Dobrogea. Cea mai inovativă metodă de a găti din Europa va fi şi ea prezentă:  „Poarta ţărănească“ cu… 7 ceaune imense, unde se va pregăti celebrul borş lipovenesc, precum şi alte minunăţii al căror gust vă va crea amintiri de neuitat. Maestrul Zoltan Demeny va prezida cele două proţapuri imense, pe care se vor perpeli un viţel şi un batal.

Şi pentru că orice mâncare excelentă şi gustoasă merge cu muzică şi dans pe măsură, începând de la ora 12.00, în Piaţa Ovidiu vă aşteaptă cele mai spectaculoase ansambluri folclorice din România, ale Asociaţiei Italienilor din România, Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, Comunităţii Aromâne din România, Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, Asociaţiei Partidei Romilor „Pro Europa“, Uniunii Armenilor din România, Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunii Democrate Turce din România, Uniunii Elene din România, Uniunii Polonezilor din România „Dom Polski“, alături de Universitatea „Ovidius“ din Constanţa.

Festivalul Etniilor Dobrogene este un eveniment susţinut de Primăria Municipiului Constanţa şi sprijinit de Gruparea Mobilă de Jandarmi „Tomis“ Constanţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, Inspectoratul de Poliţie al Municipiului Constanţa. Intrarea este liberă!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*