Ore de foc pentru pompierii militari de la Stația Midia-Năvodari

Cinci ore de foc pentru pompierii militari de la Stația de Pompieri Midia-Năvodari. FOTO: ISU Constanta

Ore de foc pentru salvatorii Stației de Pompieri Midia-Năvodari. Pompierii militari au trecut vineri, 10 martie, de la o intervenție la alta, având puțin timp la dispoziție pentru refacerea capacității de intervenție.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, încă de la primele ore ale dimineții, de la schimbarea serviciului, echipajele operative din cadrul Stației de Pompieri Midia-Năvodari nu au avut timp să își tragă sufletul. Notele de anunțare pentru diverse situații de urgență la care au fost alocate nu au contenit să vină.

Una din cele mai mari și mai solicitante intervenții a fost la un incendiu ce a cuprins o casă din cartierul Peninsula, din orașul Năvodari. Primul apel la numărul unic de urgență 112 a fost efectuat puțin înainte de ora 16.00. Apoi a urmat o cascadă de alte apeluri de la oamenii speriați deoarece focul se manifesta violent: flăcările se propagaseră deja, la momentul apelurilor, de la o anexă, la polistirenul care învelea casa, apoi a urcat spre pod și a răbufnit, cel mai probabil acela fiind și momentul în care a fost vizibil, iar oamenii s-au alertat și au sunat la 112. Până la sosirea echipajelor de intervenție, oamenii din zonă deja se mobilizaseră și încercau să limiteze focul cu ajutorul mijloacelor de primă intervenție. Imediat, pompierii militari au constituit un binom de căutare-salvare și un altul pentru localizarea focarului în timp ce, în exterior, acționa un dispozitiv care împiedica propagarea incendiului la gospodăriile învecinate, pentru că acest pericol era unul real. Intervenția a durat mai bine de o oră și jumătate și a fost nevoie de întreaga capacitate a stației de la Midia, dar și de autospeciale în sprijin de la două subunități – Detașamentul de Pompieri „Slt. Fripis Marius Daniel” și Detașamentul de Pompieri Palas. Pompierii militari au fost surprinși de unitatea de care au dat dovadă localnicii din zonă. Deși mulți erau la muncă, când au auzit că un incendiu a izbucnit la casa vecinilor au venit imediat la fața locului și chiar i-au ajutat pe pompieri, după lichidarea incendiului, să înlăturare efectele negative, degajând din curte elementele de construcție, bucățile de acoperiș și alte materiale care au fost afectate. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, ci pagube materiale.

În timpul acestei intervenții, când se lucra încă pentru înlăturarea efectelor negative, pompierii militari de la Stația Midia au primit o nouă misiune: lichidarea unui incendiu ce se manifesta la hornul și podul unei casei din Cogealac. Două autospeciale de stingere cu apă și spumă, autocisterna și ambulanța SMURD B2 au fost alocate imediat la fața locului. Și în acest caz, mobilizarea cetățenilor a fost ireproșabilă, fiind alertat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. Incendiul a fost lichidat fără probleme și fără a se înregistra victime.

„Echipajele s-au retras în bază pentru refacerea capacității de luptă – întocmirea documentelor aferente celor două intervenții, realimentarea autospecialelor cu apă, spumogen și combustibil, reumplerea buteliilor de aer comprimat, curățarea echipamentului etc. Nici bine nu s-au încheiat operațiunile, căci am fost solicitați la o nouă intervenție: incendiu ce se manifesta la un apartament dintr-un bloc de locuințe din Năvodari. Am ajuns imediat la fața locului. Din fericire, a fost vorba despre o tigaie uitată pe aragaz. Bucătăria era inundată cu fum și s-a procedat la ventilarea încăperii. Nu au fost pagube majore și, cel mai important, nu au fost victime”, a declarat comandantul Stației de Pompieri Midia-Năvodari, plt.adj.șef Mihai Dănilă.

Pentru această intervenție au fost alertate și forțe de la Detașamentul de Pompieri „Slt. Fripis Marius Daniel” care tocmai se retrăgeau în bază, după ce au finalizat misiunea de asigurare a raionului de intervenție de la Midia-Năvodari.

„Au fost câteva ore bune de foc, pot să spun, care au solicitat echipajele de intervenție. Noi toți ne facem meseria cât putem noi de bine; suntem ca o familie și ne cunoaștem foarte bine între noi, ne sprijinim, ne ajutăm, ne știm unii altora limitele și ne completăm foarte bine. Cel mai important lucru pentru noi este să ne îndeplinim misiunile și, dacă mai punem și puțin suflet în meseria pe care ne-am ales-o, lucrurile merg și mai bine”, a mai spus comandantul Stației de Pompieri Midia-Năvodari, plt.adj.șef Mihai Dănilă.

Salvatorii Stației de Pompieri Midia-Năvodari. FOTO: ISU Constanța

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*