Operatorii de plajă din Mamaia și Năvodari, „vânați” cu drona dacă respectă suprafața destinată pentru cearșafuri

Suprafață de plajă monitorizată din dronă. FOTO ABADL
Suprafață de plajă monitorizată din dronă. FOTO ABADL

Plajele litoralului românesc din Mamaia și Năvodari au fost monitorizate în aceste zile pe o lungime de 12 km cu ajutorul unei drone de către specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral. Aceștia au efectuat opt zboruri pentru a realiza măsurători de fotogrammetrie în zona de plajă.

În activitatea de cartografiere a fost folosită o dronă UAV, care face parte din infrastructura de monitorizare din cadrul bazinului hidrografic Dobrogea – Litoral, utilizată pentru realizarea hărților planimetrice și topografice pentru proiectul finalizat „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord”, precum si pentru modele digitale ale terenului (DTM), modele digitale ale suprafeței (DSM) și ortofotoplanuri.

„Fotografierea aeriană este utilă pentru a elimina eroarea umană, dar, în primul rând, pentru monitorizarea periodică a unor zone de interes, cât și pentru susținerea unor lucrări topografice și cadastrale pe suprafețe extinse. Astfel că suprafețele ce pot fi acoperite cu astfel de echipamente sunt de ordinul hectarelor. Se are în vedere monitorizarea operatorilor de plajă care trebuie să asigure printre altele: o suprafață de plajă destinată șezlongurilor de 70 la sută și o zonă de plajă pe nisip de 30 la sută și să asigure zona de intervenție, fâșia cu lățimea de 5 metri de la linia apei pe toată lungimea sectorului de plajă pentru realizarea lucrărilor de intervenție, întreținere, igienizare şi ecologizare mecanizată de către utilajele ABADL. Astfel, vom avea dovezi în ceea ce privește respectarea acestor prevederi și vom veni în sprijinul tuturor instituțiilor abilitate, vom oferi aceste fotografii și Corpului de Control al Ministerului Turismului pentru a aplica măsurile și sancțiunile corespunzătoare. Măsurătorile au început cu zona Mamaia – Năvodari, dar acestea vor fi efectuate pe întreg litoralul, de la Năvodari la Vama Veche. Astfel vom avea probe concludente despre cine și cum eludează prevederile legii. Fotografia aeriană este un instrument util atât pentru inspectorii ABADL care merg pe teren, dar este un sprijin pe care îl oferim tuturor instituțiilor abilitate, care vor să facă verificări în ceea ce privește respectarea măsurilor luate în această perioadă privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a declarat directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Bogdan Bola.

Acesta a avertizat că acest sistem are o marjă de eroare în măsurători de până la 2 cm, respectiv 5 cm în realizarea ortofotoplanurilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*