Omagiu adus maestrului Jean Constantin la 95 de ani de la nașterea sa

Jean Constantin. FOTO Cinemagia.ro
Jean Constantin. FOTO Cinemagia.ro

An de an, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” organizează, în semn de omagiu, o serie de manifestări în memoria maestrului Jean Constantin, inegalabilul actor constănțean care a adus veselia în orașul de la malul mării.

Anul acesta, în data de 21 august, se împlinesc 95 de ani de la nașterea marelui actor născut cu harul umorului, supranumit de Jean Badea (fost secretar al literar al Teatrului de revistă „Fantasio”), „Omul care aduce hazul”, așa cum a intitulat și biografia artistică a actorului, pe care i-a dedicat-o și care a fost publicată în anul 1998.

Cinstind memoria maestrului, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, prin Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, invită constănțenii la filmul „Miss Litoral”, în regia lui Mircea Mureșan, în data de 21 august, începând cu ora 13.00. Manifestarea este realizată cu sprijinul C.N.C., iar accesul este gratuit.

Jean Constantin s-a născut la Techirghiol, la 21 august 1927, într-o familie cu nouă copii, din mamă grecoaică (Caliopi) şi tată macedonean sârb (Dumitru). Actorul a fost cel mai mic dintre băieţi. Numele său de botez era Constantin, după bunicul său patern, Costache. Numele de familie original era Zeanu, transformat în Geanu, transcris apoi în Jean, în livretul militar al tatălui său, Dumitru. Marele actor a murit în data de 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanţa. Se pregătea să meargă la o întâlnire cu prietenii săi, pescarii, în Portul Tomis, locul unde avea şi o barcă botezată după numele mamei sale, Caliopi. Ieşea în larg ori de câte ori timpul îi permitea.

Miss Litoral este un film românesc de comedie din 1991, regizat de Mircea Mureșan după un scenariu de Titus Popovici. Rolurile principale au fost interpretate de Jean Constantin, Alexandru Arșinel, Anca Țurcașiu, Rodica Popescu-Bitănescu, Horațiu Mălăele și Mitică Popescu. Filmul are ca subiect încercările lui Costel Chitic și ale lui Nea Mielu de a o face pe fiica primului, Tina, să câștige concursul de frumusețe Miss Litoral, desfășurat la Mamaia. Filmul are o durată de 107 min.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*