Ofițer constănțean din cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale a IGPR, condamnat de instanță!

Masina de politie cu girofar în trafic. FOTO Catalin Schipor

A fost trimis în judecată pentru că a împărțit cu mai mulți cunoscuți, printre care și persoane din mediul interlop al Constanței informații clasificate, deși, gradul și funcția sa presupuneau alte îndatoriri. Tribunalul Constanța s-a pronunțat în dosarul în care comisarul George Lucian Filipescu a fost trimis în judecată pentru divulgarea de informaţii secrete de serviciu.

Depistarea polițistului care „sifona“ a fost făcută în timpul unor interceptări telefonice dintr-un alt dosar. La momentul respectiv, George Lucian Filipescu deţinea calitatea de ofiţer de poliţie, cu grad de comisar, în cadrul Serviciului Operaţiuni Speciale Constanţa, cu atribuţii pe linia prinderii în flagrant a suspecţilor. Astfel avea autorizaţie de acces la informaţii clasificate, secrete de stat, şi avea obligaţia de a păstra confidenţialitatea informaţilor deţinute atât secrete cât şi nesecrete nedestinate publicului.

La dosar, potrivit procurorilor, ofițerul de poliție Filipescu şi Marius Ursoi au avut mai multe discuţii telefonice, una dintre ele referindu-se la alţi doi poliţişti care urmau să fie repartizaţi la alte structuri:

– „ FILIPESCU GEORGE : – Stai frăţioare, că am schimbat telefonul, cartela … cu alt telefon, că nu mai vrea muia asta de telefon, deloc”….

– FILIPESCU GEORGE : – Da de acela mic nu am auzit nimic, acela mic ştiu că merge cu … cu … cu maşina lu MARINICĂ – înţelegi ? Cu Mercedesul acela negru …( este vorba de deconspirarea unui ofiţer din cadrul Serviciului Antidrog n.n. )…

– FILIPESCU GEORGE : – Că fra-su vroia pe la crimă, dar Rapotan i-a dat la muie ( este vorba de divulgarea demersurilor ofiţerului F.I. de transfer la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa n.n.)….. acesta mic, vroia pe la mine ( este vorba de divulgarea statutului şi demersurilor lui F.I. de mutare la DOS n.n.) …

– Apelat – Da eu am crezut că voi ştiţi ceva, zic stai măi să-l întreb pe „FELIPE”, că FELIPE e în breaslă.

– Apelat: – Acela mare a vrut să vină şi el la D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa. Ă.. ă.. a vrut să vină…..

– FILIPESCU GEORGE : – Da mă, mâncaţi-aş p… şi s-a pus frânuţa, aşa…..

– FILIPESCU GEORGE: – Aha.. Ia să ne interesăm!

– Apelat : – Bine fratelo . Hai, că te pup!”.

La un an de la depistarea neregulilor din sistem, magistrații Tribunalului Constanța au dat și prima sentință:  „Condamnă pe inculpatul Filipescu George Lucian la pedeapsa amenzii în cuantum de 5400 lei, reprezentând 180 zile-amendă cu o valoare a zilei-amendă de 30 lei. Atrage atenţia inculpatului Filipescu George Lucian asupra dispoziţiilor art.63 Cod penal privind înlocuirea pedepsei amenzii aplicate cu pedeapsa închisorii. În baza art.274 alin.1 Cod procedură penală: Obligă inculpatul Filipescu George Lucian la plata sumei de 3000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului“, se arată pe portalul instanțelor de judecată. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*