O rachetă proiectată și construită integral în România va fi prezentată, duminică, în Piața Ovidiu din Constanța

ARCA va prezenta duminică, 27 iunie, în Piața Ovidiu, proiectul EcoRocket

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) va prezenta duminică, 27 iunie, în Piața Ovidiu, proiectul EcoRocket. În cadrul acestui proiect ARCA va lansa primul satelit românesc cu o rachetă proiectată și construită integral în România. EcoRocket este în același timp și răspunsul țării noastre la competiția de 10 milioane de euro lansată de Comisia Europeană care vizează crearea de noi rachete prietenoase cu mediul înconjurător și care să aibă un cost scăzut pentru piața sateliților mici estimată la șapte miliarde de euro în următorii 10 ani.

Testele pentru EcoRocket au început la ARCA acum doi ani și proiectul costă 1,2 milioane euro fiind finanțat integral din surse private, fără a se cheltui bani publici, fabricația desfășurându-se în județul Vâlcea. Proiectul este în faza de teste finale și ARCA pregătește lansarea EcoRocket de pe Marea Neagră, cu sprijinul logistic la Forțelor Navale Române, în cadrul unui contract de prestări servicii plătit integral de către ARCA din surse private.

Racheta are o lungime de 13,2 m, un diametru de 1,2 m și o greutate de lansare de 5.000 kg având capacitatea de a lansa pe orbită joasă la 240 km, până la 10 nanosateliți de tip Cubesat. Primele două trepte ale rachetei funcționează cu un combustibil pe bază de apă, vaporii generați de motoarele primelor două trepte fiind complet ecologici. Treapta a treia, care pornește deasupra atmosferei pământului, la o altitudine de 50 km, funcționează cu apă oxigenată concentrație 90% și kerosen.

EcoRocket va fi ambarcată săptămâna viitoare la bordul navei militare NMH Cătuneanu, pentru începerea antrenamentelor de lansare. Înainte de acest moment, ARCA cu sprijinul Primăriei Constanța, va prezenta EcoRocket duminică 27 iunie, în Piața Ovidiu, începând cu ora 10.00 și până la ora 23.00.

„Considerăm EcoRocket unul dintre cele mai importante proiecte din istoria țării, iar reușita sa va constitui un pas major înainte pentru dezvoltarea României. De aceea am dorit să prezentăm publicului constănțean și turiștilor prezenți în zonă proiectul EcoRocket, înainte de a intra a doua zi în baza navală pentru începerea antrenamentelor de lansare”, spune președinte ARCA, Dumitru Popescu.

Odată cu evenimentul de prezentare a EcoRocket, în Piața Ovidiu va fi organizat și un maraton de vaccinare. Astfel, sâmbătă, între orele 10.00 și 22.00, orice constănțean sau turist se poate imuniza, atât cu vaccinul Pfizer-BioNTech, cât și cu vaccinul Johnson& Johnson.

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) este asociație non-profit înființată în anul 1998. De atunci, echipa ARCA a desfășurat mai multe proiecte de cercetare, dezvoltând tehnologii aerospațiale precum rachetele Demonstrator 2B și Helen, drona de mari dimensiuni AirStrato și hoverboardul zburător ArcaBoard și cele mai mari baloane solare din lume. În cursul timpului echipa ARCA a încheiat contracte și parteneriate cu Agenția Spațială Europeană, Forțele Navale Române, NASA, DARPA, US Air Force, etc.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Constanța NEWS, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*