O nouă etapă esențială din Proiectul Retehnologizării Unității 1 CNE Cernavodă

CNE Cernavodă. FOTO SNN

Nuclearelectrica anunță că, în urma derulării și finalizării unei proceduri de atribuire, a transmis către Candu Energy Inc. (“CEI”), o companie AtkinsRéalis [SNC-Lavalin Group Inc.] și Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporație federală de stat, o comunicare referitoare la atribuirea contractului privind furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum si servicii de inginerie si tehnologie, în sprijinul prelungirii duratei de viață a reactorului CANDU® al Unității 1 a CNE Cernavodă. Evaluat la aproximativ 750 de milioane de dolari canadieni, contractul continuă seria de contracte anterioare pre-proiect pentru Retehnologizarea Unității 1, cu AtkinsRéalis.

“Suntem bucuroși să ne extindem colaborarea pentru proiectul retehnologizarii Unității 1 de la Cernavoda cu AtkinsRéalis, care și-a dovedit deja experiența și capacitatea. Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standarde de excelență și să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa. În plus, prelungirea duratei de viață a Unității 1 va continua să aducă multiple beneficii pentru România: păstrarea locurilor de muncă de înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, contribuții importante la bugetul local și de stat, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General al Nuclearelectrica SA.

Unitatea 1 CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, are o capacitate instalată de 700 MWe, iar în cei 27 de ani de operare a livrat în Sistemul Energetic Național 138.388.129 MWh, la un factor de capacitate de peste 90%, ceea ce a plasat-o constant printre cele mai performante unități la nivel global. După retehnologizare, în anul 2029, Unitatea 1 a CNE Cernavodă va continua să producă aproximativ 5 TW anual și să evite eliberarea a 5 milioane de tone de CO2 anual, energia nucleară având, pe întreg ciclul de viață, cea mai redusă amprentă de carbon dintre toate sursele.

“În calitate de producător de echipamente originale (OEM) ale tehnologiei nucleare CANDU, suntem mândri că această soluție utilizată, testată și dezvoltată în Canada – care a fost atât de eficientă pe plan intern și internațional – a oferit, de asemenea, românilor energie electrică fără emisii, eficientă din punct de vedere al costurilor și neîntreruptă pentru generații întregi, asigurându-le independența energetică continuă și servind, de asemenea, ca un model excelent pentru restul Europei de Est”, a declarat Ian L. Edwards, președinte și director executiv al AtkinsRéalis. “Nu numai că acestă atribuire este perfect aliniată cu filozofia noastră Net Zero, dar operaționalizează și angajamentul nostru de a proiecta un viitor mai bun pentru planeta noastră și pentru oameni.”

În calitate de licențiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuală CANDU și contribuind cu experiența sa unică și know-how în tot ceea ce privește aspectele tehnologiei CANDU, AtkinsRéalis este singura organizație care și-a asumat un rol de lider în toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, inclusiv cele executate cu succes sau în curs de desfășurare în Asia, America de Nord și America de Sud. Lucrările executate în prezent de AtkinsRéalis pentru proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington și Bruce Power.

“Suntem onorați și privilegiați să continuăm relația noastră de zeci de ani cu SNN, iar această scrisoare de atribuire este un semn al încrederii lor continue în munca noastră de lungă durată și în capacitățile dovedite de la Cernavoda”, a declarat Joe St. Julian, președinte, Nuclear, AtkinsRéalis. “Este un pas important în direcția lucrărilor care trebuie întreprinse pentru a prelungi durata de viață a reactorului lor CANDU și pentru a continua moștenirea de exploatare și siguranță exemplară a tehnologiei CANDU, care este un motiv de mândrie în România. Acesta este motivul pentru care avansează, de asemenea, planurile pentru construirea a încă două reactoare CANDU pe amplasamentul de la Cernavoda.”

Semnarea contractului este programată să aibă loc în următoarele săptămâni, iar intrarea sa în vigoare este condiționată de aprobarea Adunării Generale a Acționarilor SNN și de finalizarea procedurilor de aprobare ale Guvernului Canadei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*