O grupare navală a NATO face o escală de aproape o săptămână în Portul Constanța

Gruparea Navală Permanentă NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2

Cinci nave militare străine, din componența unei grupări navale a NATO de luptă împotriva minelor, fac o escală în portul Constanța, în perioada 11-16 noiembrie, după ce au desfășurat misiuni specifice în bazinul Mării Negre.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, nava de sprijin logistic „Aliakmon” (Grecia), vânătoarele de mine „Tsibar” (Bulgaria), „Alghero” (Italia), „Orion” (Franța), „Edremit” (Turcia), precum și dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” alcătuiesc Gruparea Navală Permanentă NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), care operează în Marea Neagră, în perioada 29 octombrie – 18 noiembrie.

Înainte de escala din portul Constanța, gruparea navală NATO a desfășurat misiuni specifice în bazinul Mării Negre, a participat la Exercițiul multinațional „Poseidon 20”, organizat de forțele navale ale Bulgariei, și a executat exerciții comune cu navele militare ucrainene, în vestul Peninsulei Crimeea.

Pentru respectarea măsurilor de limitare a răspândirii și infectării echipajelor navelor militare cu noul coronavirus, au fost anulate vizitele oficialilor militari străini la autoritățile militare și civile din Constanța, precum și activitățile de instruire comune, din portul militar, iar marinarii militari străini vor rămâne în izolare la bordul navelor, pe toată perioada escalei din România.

„Dată fiind importanța strategică a regiunii Mării Negre, prezența adaptată maritimă a Alianței Nord-Atlantice, în bazinul pontic, a devenit ceva firesc, ca o continuare normală a măsurilor de asigurare-reasigurare a securității colective, pe flancul estic. Prin acțiunile întreprinse, țara noastră a demonstrat, în ultimii ani, că este un furnizor important de securitate în regiune”, au precizat reprezentanți ai SMFN.

Pe parcursul anului 2020, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) a trimis de cinci ori grupări navale permanente, în Marea Neagră, pentru a asigura o prezență navală constantă, în vederea întăririi posturii de descurajare și de apărare a statelor aliate din zonă, iar Forțele Navale Române au contribuit, anul acesta, cu nave, aeronave și cu peste 700 de militari la aceste misiuni ale Alianței. Astfel, aproximativ 100 de zile, marinarii militari români au arborat pavilionul NATO la catarg și au desfășurat, în Marea Neagră, misiuni specifice împreună cu navele militare aliate, de trei ori în cadrul grupării navale NATO SNMCMG-2 (în luna ianuarie, puitorul de mine „Constantin Bălescu” a asigurat și conducerea grupării, în lunile iulie și octombrie-noiembrie, cu dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”) și de două ori în cadrul grupării navale NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), cu fregata „Regina Maria”, în lunile martie și iulie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*