Nicolae Stanciu, fostul președinte al Curții de Apel Constanța, cercetat de DNA pentru luare de mită

Curtea de Apel și Tribunalul Constanța. FOTO Google Maps
Curtea de Apel și Tribunalul Constanța. FOTO Google Maps

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul STANCIU NICOLAE, judecător, la data faptelor președintele Curții de Apel Constanța, în prezent vicepreședintele aceleiași instanțe de judecată, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora:

În perioada noiembrie-decembrie 2012, între Stanciu Nicolae, președintele Curții de Apel Constanța, în acea perioadă, și un om de afaceri a intervenit o înțelegere în baza căreia magistratul a primit foloase materiale pentru ca, în schimb, să îl ajute pe omul de afaceri să obțină soluții favorabile în cadrul litigiilor înregistrate sau care urmau să fie înregistrate pe rolul Curții de Apel Constanța.
Foloasele materiale primite de magistrat au constat în obiecte de mobilier în valoare totală de 14.815 lei, folosite la amenajarea ultimului etaj (etajul 2) al vilei aparținând magistratului. Aceste obiecte de mobilier au fost livrate la locuința lui inculpatului Stanciu Nicolae la data de 21 decembrie 2012.

Protecția juridică oferită de magistrat a constat în ajutorul pe care acesta, ca președinte al Curții de Apel Constanța, urma să îl dea în pronunțarea unor soluții favorabile societății deținute de omul de afaceri, în dosarele care urmau să se înregistreze pe rolul acelei instanțe, în legătură cu licitațiile la care a participat societatea. Această protecție s-a și concretizat în pronunțarea, de către Stanciu Nicolae (împreună cu alți doi membri ai completului) a unei decizii prin care au fost respinse plângerile formulate de concurenții societății deținute de omul de afaceri în cadrul unei proceduri de achiziții publice.

Ca urmare a respingerii, prin această hotărâre, a plângerilor formulate de concurenți, societatea omului de afaceri a câștigat licitația cu valoarea ofertată de 21.023.335 lei, în detrimentul unei alte societății declarate câștigătoare anterior, de autoritatea contractantă, care ofertase contractul la valoare ofertată mai mică.

Potrivit procedurii reglementate de OUG nr. 34/2006, împotriva desemnării câștigătorului licitației de către autoritatea contractantă, ceilalți participanți pot face contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), decizia CNSC putând fi atacată la curtea de apel competentă. Decizia curții de apel este definitivă.

Inculpatului STANCIU NICOLAE i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*