Nava Școala Mircea aniversează 78 ani de aventuri pe mările și oceanele lumii

Nava Școală Mircea. FOTO Wikipedia / Spiridon Manoliu
Nava Școală Mircea. FOTO Wikipedia / Spiridon Manoliu

Nava şcoală “Mircea” aniversează, miercuri, 17 mai, 78 de ani de existenţă. Odată cu intrarea în serviciu a bricului “Mircea” în 1882, – prima navă şcoală românească capabilă să navige în orice condiţii pe mări şi oceane, – un spirit nou, spiritul MIRCEA s-a impus treptat în rândul marinarilor români. Construită la Şantierele Navale “Blohm und Voss” din Hamburg cea de-a doua navă şcoală barcul “Mircea” intra în serviciul Marinei Regale Române la 17 mai 1939 .

Au trecut astfel, 78 de ani de activitate în slujba învăţământului românesc de marină, timp în care nava şcoală “Mircea” a efectuat peste 45 de marşuri de practică în Marea Neagră, cu vizitarea principalelor porturi riverane, voiaje în Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic. Cele trei traversade, din anul 1976, 2004 şi 2009 au reprezentat cele mai lungi şi complexe marşuri din cariera sa. Echipajul navei, sub conducerea comandorului Gabriel MOISE, comandant cu multă experienţă, reprezintă acel nucleu în jurul căruia viitorii ofiţeri şi maiştri militari de marină dobândesc tainele navigaţiei cu vele și învață lucrul în echipă altfel spus „puntea lui Mircea a fost şi este cea mai folositoare şcoală”. Pe mări şi oceane, în toate porturile vizitate, „Mircea” a reprezentat şi reprezintă cu cinste marina şi pavilionul tricolor, constituindu-se într-un autentic ambasador al României.

În acest moment de sărbătoare pentru nava simbol a Forţelor Navale Române, bătrânul şi veşnic tânărul „Mircea” aducem un omagiu tuturor acelora care şi-au legat viaţa şi activitatea de nava şcoală a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” contribuind la dăinuirea peste decenii a celui mai frumos exponent al tradiţiilor navale naţionale iar bravului său echipaj îi dorim sănătate, curaj şi măiestrie.
În acest an, nava şcoală “Mircea” va efectua marşul anual de instrucţie în perioada 22 mai – 23 septembrie, în apele internaţionale cu acostarea în porturi din nouă ţări europene şi participarea la două evenimente nautice de prestigiu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*