Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuită la Constanța

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica Ortodoxă sărbătorește în fiecare an, pe 24 iunie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Joi, 23 iunie, începând cu ora 18.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Constanța (Aleea Capidava, nr. 7, zona Brotăcei). De ziua hramului, pe 24 iunie, preoții parohiei vor oficia Sfânta Liturghie.

Pe data de 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii celor din penitenciare. Astfel, sâmbătă, 25 iunie, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă. La slujbă vor participa aproximativ 100 de persoane private de libertate.

Duminică, 26 iunie, Biserica Ortodoxă se va afla în prima Duminică după Rusalii, numită și Duminica Tuturor Sfinților. Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va poposi la biserica „Duminica Tuturor Sfinților” din cartierul constănțean Brătianu (str. Lt. Vasile Buricescu, nr. 18), care își serbează hramul. De la ora 8.00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba de sfințire a unui așezământ parohial ce cuprinde: casă mortuară, cancelarie parohială, bibliotecă și clopotniță. Apoi, de la ora 8.45, va oficia Sfânta Liturghie arhierească.

Credincioșii vor putea cinsti moaștele sfinților Pantelimon, Epictet și Astion, Gheorghe, Teodor Tiron, Trifon și Luca al Crimeei, aduse spre închinare pentru acest eveniment. Sfintele Moaște vor rămâne la parohie de sâmbătă, ora 17.00, până duminică seara.

Tot duminică, în calendarul ortodox este consemnat lăsatul secului pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care va începe luni, 27 iunie. Acest post face parte din cele patru mari posturi de peste an, fiind închinat celor doi mari apostoli ai Creștinătății, și are o durată variabilă, stabilită în funcție de praznicul Învierii. De aceea, anul acesta postul ține doar două zile (27-28 iunie), situație similară cu cea din 1983, 1994 și 2005.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*