Muzeul Marinei Române împlinește 50 de ani

Muzeul Marinei Române. FOTO navy.ro
Muzeul Marinei Române. FOTO navy.ro

Cu jumătate de secol în urmă, la 29 mai 1969, prin Hotărârea  Consiliului de Miniştri nr. 1127, lua ființă Muzeul Național al Marinei  Române, unitate reprezentativă de cultură in cadrul Forțelor Navale  Române.

Pentru a sărbători importanta deosebita a acestui eveniment, în perioada 25 mai – 1 iunie, Muzeul Național al Marinei Române organizează o suită de manifestări.

Astfel, sâmbătă, 25 mai 2019, începând cu ora 9.30, Muzeul Național al Marinei  Române va marca Jubileul, prin Ceremonialul ridicării pavilionului la  catarg cu intonarea Imnului Național, oficierea serviciului religios și  luările de cuvânt ale personalităților invitate la eveniment.

Manifestarea va continua cu lansarea volumului: Muzeul Naţional al  Marinei Române – 50 de ani de existenţă: 1969-2019. Monografie, realizat  de echipa de specialiști a muzeului și acordarea de distincții și  diplome. Începând cu ora 13.00, se vor deschide oficial lucrările celei  de-a XXIII-a Conferințe Naţionale de Comunicări Ştiinţifice, cu tema:  ,,Dunărea şi Marea Neagră în spaţiul Eurasiatic. Istorie, Relaţii  Politice şi Diplomaţie”, la care participă aproximativ 70 de  cercetători, profesori, muzeografi, arhiviști, biblioteconomiști,  restauratori și conservatori de la instituții de cultură și de învățământ din țară și din Constanța.

Pentru buna desfășurare a activităților din data de 25 mai, în  perioada 23-26 mai 2019, Muzeul Național al Marinei Române va fi închis  publicului vizitator.

Miercuri, 29 mai, chiar de ziua muzeului, între orele 10.00-18.00, se  vor organiza „Porți Deschise”, iar intrarea va fi gratuită pentru toți  cei care vor dori să viziteze, atât expoziția permanentă a muzeului, cât  și expozițiile temporare: „Parașutismul militar – repere istorice” și „Din activitatea Cercetașilor României”, expoziții de obiecte și  fotografie. Două expoziții temporare de pictură vor fi vernisate de  către criticul de artă dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de  Artă Constanța, începând cu ora 17.00.

În sala Lentilei farului de la Tuzla va putea fi admirată o expoziție  inedită: „Muzeul Național al Marinei Române în viziunea artiștilor”.  Tablourile expuse aici au teme și imagini reprezentative din Muzeul  Național al Marinei Române. Provocarea a fost lansată de directorul  muzeului către Atelierele de arte vizuale „Val Donici” și „Amfora”,
colaboratori tradiționali ai muzeului și acceptată cu mult entuziasm de  aceștia.

Cea de-a doua expoziție, „Marinele lui Val Donici”, este dedicată  binecunoscutului pictor marinist, comandorul Valentin Donici, fost  angajat al Muzeului Național al Marinei Române. În Salonul expozițional „Comandor Dimitrie Știubei” vor fi expuse lucrări semnate de Val Donici, care fac parte din Pinacoteca muzeului. Cu același prilej, va fi lansat și volumul „Marina în pictura și literatura română. Valentin Donici”,  semnat de Carmen Irène Atanasiu și Andreea Maria Croitoru și publicat la  Editura Muzeului Național al Marinei Române.

În Salonul expozițional „Comandor Dimitrie Știubei” va mai  putea fi admirată o expoziție de machete organizată de Asociația  Modelism „Tomis”.

Sâmbătă, 1 iunie, de Ziua Copilului, Muzeul Național al Marinei Române  va organiza „Ziua Porților Deschise”, în intervalul orar 09.00-17.00,  pentru toți copiii care doresc să-i treacă pragul. Aceștia vor putea  vizita gratuit, atât expoziția permanentă a muzeului, cât și expozițiile  temporare: „Parașutismul militar – repere istorice”, „Din activitatea
Cercetașilor României”, „Muzeul Național al Marinei Române în viziunea  artiștilor” și „Marinele lui Val Donici”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*