
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în parteneriat cu Ministerul Culturii și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, organizează în perioada 28-30 mai 2025 „Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice”. Evenimentul reunește peste 200 de specialiști din țară și din străinătate, iar în cadrul său sunt prezentate rezultatele cercetărilor arheologice preventive și sistematice efectuate la nivel național în cursul anul 2024, urmând ca până la finalul conferinței să fie prezentate 100 comunicări împărțite din punct de vedere cronologic pe 4 secțiuni, între care 4 comunicări în plen, 26 la secțiunea Preistorie, 18 la Epoca Fierului, 35 la Epoca Romana și 22 la Epoca Medievală. Pentru ziua de vineri, 30.05.2025, este programată o excursie la Hârșova, unde va avea loc inaugurarea oficială a unui nou punct muzeal care va îmbogăți patrimoniul turistic și cultural al județului Constanța, Punctul Muzeal „Cetatea Carsium”.
Cu ocazia lucrărilor găzduite de către instituția noastră în aceste zile, la Constanța sunt prezenți și membri Comisiei Naționale de Arheologie. Ședința forului arheologic național a avut loc în data de 28.05.2025 la sediul MINAC.
„Găzduirea acestei sesiuni reprezintă un moment important pentru MINAC și pentru orașul Constanța, urbe modernă care se suprapune pe ruinele anticului Tomis. Dobrogea rămâne un adevărat muzeu în aer liber, presărat de situri arheologice, astfel că organizarea acestui eveniment, la distanță de douăzeci de ani de la ultima prezență a conferinței în orașul nostru, reprezintă și o recunoaștere logică a impresionantului patrimoniu cultural-istoric existent aici.
Organizarea conferinței este parte a amplului proiect de revitalizare a cercetării și valorificării patrimoniului arheologic constănțean, derulat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu susținerea financiară a Consiliului Județean Constanța.
Prima zi s-a încheiat cu o vizită la Mormântul Pictat de la Tomis pentru toți participanții, iar a doua zi își urmează cursul. Arheologia românească își va depăna mai departe, poveștile vechi și noi. Urăm succes tuturor colegilor și suntem recunoscători că i-am putut găzdui încă o dată în bătrânul Tomis” – Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța.
Be the first to comment