Musulmanii sărbătoresc Ramazan Bayram, sau Seker Bairam, sărbătoarea dulciurilor

Musulmanii sărbătoresc Ramazan Bayram. FOTO Facebook / Muftiatul Cultului Musulman din România

Mare sărbătoare pentru credincioșii musulmani, care sărbătoresc Ramazan Bayram, o sărbătoare ce se întinde pe trei zile și mai este cunoscută și Seker Bairam, sărbătoarea dulciurilor.

Sărbătoarea, care este celebrată în general în familie, sau în compania prietenilor, marchează sfârşitul celor 30 de zile de post şi rugăciune – Luna Ramazan, ocazie cu care sunt oficiate slujbe religioase în toate geamiile. Vineri, 15 iunie este prima dintre cele rei zile Ramazan Bayram, zi în care credincioșii musulmani merg la geamie, iar copiii merg să-i colinde pe cei în vârstă, urându-le „Ramazan Bayraminiz Kayirli Bolsin!”-  la tătari şi „Ramazan Bayraminiz Mubarek Olsun!“, la  turci, ceea ce se traduce prin „Bayram fericit!“. În schimb, primesc dulciuri și bani.

Cu această ocazie, femeile musulmane pregătesc tăvi cu baclavale, sarailii, halva, kurabie – fursecuri făcute cu iaurt, katlama – plăcintă cu brânză dulce, fructe glasate sau în compot și multe alte dulciuri tradiționale.

Ramazan Bayram este una dintre cele două mari sărbători religioase ale calendarului islamic, următoarea fiind Kurban Bayram, sau sărbătoarea sacrificiului, care începe în luna decembrie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*