Mita, afacere de familie. Dumitru Martin a fost arestat în SUA în timp ce Eduard Martin a fost trimis în judecată în România

Dumitru Martin, arestat de FBI pentru dare de mită. FOTO Facebook
Dumitru Martin, arestat de FBI pentru dare de mită. FOTO Facebook

Afacerile Polaris pot fi descrise, la început de decembrie 2015, ca un cerc al mitei. În timp ce parlamentarul de Constanța Eduard Martin era trimis în judecată pentru dare de mită, unchiul său, Dumitru Martin avea probleme cu justiția americană pentru o faptă similară care implica firma de salubrizare din Constanța, Polaris M Holding.

Jurnaliștii americani de la “The Sacramento Bee” scriu că Dumitru Martin a fost arestat de către FBI pe 1 decembrie, atunci când venea cu avionul de la New York la San Francisco. Ancheta în care Martin a fost ridicat de agenții federali americani s-a întins pe 17 luni. Doi anchetatori sub acoperire au pozat drept intermediari ai unei mite uriașe care era destinată obținerii unui contract cu Forțele Aeriene Americane.

Citește și: Șpăgi de 8,5 milioane de euro pentru fostul primar și apropiații săi. Radu Mazăre, Sorin Strutinsky, Eduard Martin și Gabi Stan, trimiși în judecată într-un dosar de luare de mită și abuz în serviciu

Sursa citată spune că Polaris M Holdin, compania la care Martin este acționar a transferat în urmă cu 3 luni suma de 100.000 de dolari – o primă tranșă dintr-o șpagă de 1 milion de dolari pentru un șef din escadronul de la Baza Aeriana Travis din Statele Unite.

Agentul FBI Matthew Young este cel care s-a ocupat de acest caz. El a declarat că șpaga oferită de firma lui Dumitru Martin i-ar fi asigurat un contract de furnizare de containere de transport pentru următorii 5 ani pentru baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Agentul Young a început să cerceteze afacerile familiei Martin în luna Iulie 2014. Între timp el a aflat că și anchetatorii români cercetau Polaris M Holding pentru fapte de corupție.

Ancheta americanilor a culminat cu o întâlnire între cei doi ofițeri sub acoperire, comandantul bazei americane și Dumitru Martin. Șeful escadronului aerian a cerut ca șpaga să fie plătită chiar de către Martin, așa că acționarul Polaris a plecat spre Calidornia. În citația pe numele lui Martin sunt descrise alte șase întâlniri care au avut loc în Statele Unite și Ungaria, dar și emailurile dintre inculpat și posibilii parteneri.

Dumitru Martin a fost prezentat magistraților din San Franciso pe 2 decembrie și aceștia au decis arestarea lui preventivă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Sa vedem daca si dna-ul nostru pentru militari va fi la fel de eficient in a ancheta cadrele care s-au ‘ocupat’ tot de contractele de la kogalniceanu in dosarul care e pe rol la noi. Martin nu a dat mita cui si ce trebuie. Ca si constantean doar stia ca americanilor le faci rost de femei de lux si ii cazezi in Mamaia iar comisionu’ militarilor romani si aranjeaza ei cu omologii.

1 Trackback / Pingback

  1. EXCLUSIV Cum au reușit agenții FBI să-l prindă pe Dumitru Martin. Informații din rechizitoriu | Constanța News

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*