Misiunea navei „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” în Marea Ionică, încheiată cu succes

Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” FOTO: Forțele Navale
Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” FOTO: Forțele Navale

Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a acostat vineri, 9 aprilie, în portul militar Constanța, raportând „Misiune îndeplinită!”, în urma participării la Exercițiul multinațional de luptă contra minelor „Ariadne 21”, organizat de Forțele Navale Elene, în zona maritima adiacentă portului grecesc Patras de la Marea Ionică. Timp de aproape trei săptămâni, nava militară românească a parcurs peste 1.800 de mile marine și a tranzitat strâmtorile Bosfor și Dardanele, în ambele sensuri.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, acțiunile desfășurate pe mare, în comun cu aliații din Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Spania și Turcia, au reprezentat pentru echipajul românesc o oportunitate reală de perfecționare a nivelului de pregătire în domeniul luptei contra minelor marine, constituind un bun prilej de creștere a nivelului interoperabilității dintre Forțele Navale Române și cele partenere NATO.

„Participarea marinarilor militari români la Exercițiul „Ariadne 21” reprezintă încă o dovadă a modului de acțiune a Forțelor Navale Române pentru consolidarea măsurilor de apărare colectivă și dezvoltarea capacitații de adaptare a forțelor aliate la schimbările mediului de securitate din flancul sud-estic al zonei de responsabilitate”, au transmis reprezentanții SMFN.

Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” este o platformă navală specializată în cercetarea hidrografică subacvatică și realizarea suportului informațional integrat, are un echipaj format din 46 de militari și este comandată de locotenent-comandorul Toma Laurențiu; pentru participarea la misiune, la bord a fost ambarcată și o grupă de scafandri de luptă EOD (Explosive Ordnance Disposal), cu un dispozitiv AUV, echipament specific pentru căutarea, descoperirea și identificarea contactelor submarine.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*