Miniștrii Apărării din România și Regatul Țărilor de Jos, la Mihail Kogălniceanu

Miniștrii Apărării din România și Regatul Țărilor de Jos, la Mihail Kogălniceanu. FOTO MApN

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a avut luni, 7 martie, o întâlnire de lucru cu ministrul Apărării Regatului Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Agenda discuțiilor a cuprins aspecte de actualitate vizând situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului în desfășurare din Ucraina, respectiv eforturile aliate destinate consolidării posturii NATO de descurajare și apărare.

Vasile Dîncu a subliniat importanța consolidării relațiilor de cooperare între cele două părți, în domeniul apărării și securității. În context, ministrul român al apărării a salutat prezența la Mihail Kogălniceanu a detașamentului de militari din această țară care participă la exercițiul multinațional „Rapid Falcon 22”, alături de militari români și americani.

„Baza din Mihail Kogălniceanu este astăzi un punct focal care exprimă, fără echivoc, unitatea și solidaritatea NATO, angajamentul ferm pentru protejarea Flancului estic al Alianței. Aici este locul unde forțe terestre și aeriene din Regatul Țărilor de Jos, Statelor Unite ale Americii, Franței, Belgiei, Portugaliei, Italiei și Germaniei sunt împreună, alături de români, pentru exerciții, misiuni de poliție aeriană sau participare la Forța de Răspuns a NATO, având rolul de a transmite un mesaj clar și ferm de solidaritate și descurajare a oricăror agresiuni”, a declarat ministrul Dîncu.

Demnitarul român a condamnat războiul dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei, aratând că România este solidară cu bravul popor ucrainean și susține total și necondiționat independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele recunoscute la nivel internațional. În context, ministrul Dîncu a amintit și de demersurile întreprinse în plan național dedicate sprijinirii Ucrainei.

În final, cei doi oficiali au convenit că, în această perioadă dificilă este nevoie de unitate, solidaritate și de acțiuni concrete din partea comunității internaționale democratice pentru condamnarea Rusiei și pentru sprijinirea Ucrainei.

În prezent, în baza militară de la Mihail Kogălniceanu se află un detașament compus din aproximativ 150 de militari din cadrul Brigăzii 11 Air Assault din Regatul Țărilor de Jos, dislocat în România pentru a participa, în perioada 7 – 24 martie, la exercițiul multinațional RAPID FALCON 22 care are loc în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Babadag” din județul Tulcea.

La exercițiu participă și militari ai Batalionului 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Șoverth” din București și ai Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” din Constanța.

Obiectivele acestui exercițiu sunt instruirea în comun, creșterea interoperabilității și a capacității comune de reacție, precum și dezvoltarea relațiilor funcționale între structurile participante.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*