Măsuri dispuse de DSVSA Constanța în scopul achiziționării cărnii de miel sigure pentru consum

Măsuri dispuse de DSVSA Constanța în scopul achiziționării cărnii de miel sigure pentru consum

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța vine în întâmpinarea consumatorilor care doresc să își achiziționeze carne de miel pentru prepararea bucatelor tradiționale și informează despre măsurile luate pentru a pune la dispoziție mai multe surse de unde se poate achiziționa carne de miel controlată sanitar veterinar, sigură pentru consum.

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, sacrificarea mieilor se realizează în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localități şi zone unde nu evoluează boli transmisibile.

Carcasele rezultate din unitățile de abatorizare autorizate sanitar veterinar, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar.

Pentru perioada 21 aprilie -1 mai, este permisă sacrificarea mieilor şi în spații amenajate și autorizate temporar. Aceste spații, în care sunt respectate condițiile prevăzute de legislație, se pot organiza de către autoritățile locale, asociațiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru funcționare temporară de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța și unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali.

Sacrificarea mieilor în spațiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului,  iar carnea obținută, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotundă este destinată strict consumatorului final și nu poate fi comercializată în unități precum piețe, magazine etc.

În situațiile în care nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar de sacrificare la nivelul fermelor.

DSVSA Constanța aprobă funcționarea unui astfel de spațiu dacă sunt asigurate la nivelul fermei facilități, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinar oficiali, pentru controlul animalelor și al cărnii.

Și în această situație, carnea obținută în urma sacrificării, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotunda, este destinată strict consumatorului final și nu poate fi comercializată în unități precum piețe, magazine etc.

În cazul sacrificării mieilor în spațiul/locul amenajat temporar la nivelul exploatației, nu este permis accesul consumatorilor finali în interiorul exploatației și a spațiul/locul temporar de sacrificare. În acest sens, operatorul trebuie să asigure condiții corespunzătoare pentru comercializarea cărnii de miel de către consumatorii finali, astfel încât aceasta să se realizeze fără a avea acces consumatorii finali în interiorul exploatației și a spațiul/locul temporar de sacrificare.

Marca de sănătate se aplică pe carcasele de miel în regiunea greabănului (între gât și spinare) și atestă că animalele au fost controlate ante-mortem și post-mortem de către medicii veterinari oficiali, iar carnea este corespunzătoare pentru consum.

Derogarea privind sacrificarea mieilor în spațiile/locurile amenajate temporar la nivelul   exploatației, se acordă în contextul stării de alertă impusă de pandemia Covid-19 și doar în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, respectiv până la data de 01.05.2021 (inclusiv).

Cetățenilor li se recomandă să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate, pentru că există garanția controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare şi pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii DSVSA Constanța, vor suspenda activitatea unității respective până la remedierea tuturor deficiențelor, vor aplica sancțiuni contravenționale, vor reține oficial produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetățenilor, și le vor dirija către unități de neutralizare.

Neconformitățile sau abaterile de la legislația sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum şi la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*