Maraton teatral în mediul rural. Proiectul “Țara care n-a” a dus o piedă de actualitate în 12 localități din județul Constanța

Proiectul cultural "Țara care n-a"
Proiectul cultural "Țara care n-a"

Proiectul cultural „Caravana teatrului in judetul Constanta”, organizat de Rusu I. Georgiana P.F.A. si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National a ajuns la final. Proiectul a presupus productia spectacolului de teatru „Tara care n-a”, scenariul si regia Daniel Chirila si prezentarea acestuia in mod gratuit, in luna aprilie 2017, in casele de cultura si caminele culturale din 12 localitati din judetul Constanta: 23 August, Agigea, Mangalia, Medgidia, Harsova, Cernavoda, Techirghiol, Tuzla, Pestera, Valu lui Traian, Corbu si Negru Voda. „Tara care n-a” este povestea a patru frați care primesc drept moștenire din partea tatălui o țară pe care pot să și-o împartă după bunul plac si in care se face referire la istoria și conflictele culturalo – ideologice din România secolului XXI sub aspecte comice, fiind o radiografie a evoluției societății românești. Deși are un puternic accent comic, piesa tratează în același timp cu seriozitate teme sociale ca migrația populației cu putere de muncă spre vestul Europei, situația precară a sistemului de învățământ sau tranziția de la sistemul comunist la democrație.

Spectacolul a fost pus in scena de actorii Companiei de teatru „Lui’s Arts”, care activeaza si la Teatrul de Stat Constanta: Lana Moscaliuc, Georgiana Mazilescu, Florina Stanculet si Marian Adochitei. Acum, ca proiectul a fost incheiat, spectacolul „Tara care n-a” va ramane in repertoriul Companiei de teatru Lui’s Arts si va fi prezentat in cadrul unor reprezentatii independente.

In timpul desfasurarii caravanei, spectacolul s-a bucurat de un mare succes, publicul fiind incantat de calitatea acestuia. Un aspect important care subliniaza succesul acestui proiect este faptul ca aproximativ o treime din spectatori au fost tineri, cu varste cuprinse intre 14 – 20 de ani. In plus, feedback-ul primit de la oficialitatile din orasele si comunele strabatute de caravana este unul pozitiv, reprezentantii administratiilor locale considerand ca organizarea de editii viitoare ale „Caravanei teatrului in judetul Constanta” este un demers foarte bun, cu reale efecte pozitive asupra cresterii nivelului de cultura al comunitatilor respective.

De altfel, Rusu I. Georgiana P.F.A. a depus deja la Administratia Fodului Cultural National o solicitare de finantare pentru organizarea editiei  II-a a Caravanei teatrului, proiect care se afla in perioada de evaluare, data comunicarii rezultatelor fiind 17 mai 2017. Pentru ca una din prioritatile sesiunii de finantare este „Proiecte dedicate tinerilor”, editia a doua a caravanei propune productia si sustinerea in 12 localitati din judetul Constanta a spectacolului „Shakespeare online”,  care se bazeaza pe un scenariu si o abordare care au adresabilitate directa catre generatia tanara.

Pleacând de la povestea celor patru tineri din piesa lui William Shakespeare „Visul unei nopți de vară”, textul vorbeste despre evoluția tehnologiei și a informatizării în raport cu sentimentul iubirii la tinerii îndrăgostiți. Patru adolescenți din contemporan, exponenți ai generației Y, ajung să-și piardă siguranța realității și a certitudinii imediate in detrimentul mirajului oferit de realitatea virtuala. Cei doi baieti si doua fete se depărtează de realitate, „furati” de magia online-ului, la fel cum Helena, Hermia, Demetrius și Lysander au cazut prada vrajilor irealului Puck. Firul epic al spectacolului va fi pigmentat cu abordari tehnologice actuale: o parte a dialogurilor are o abordare clasica, dar alte dialoguri sunt virtuale, transpuse in scena prin momente sustinute prin mesaje online trimise in timp real intre personaje pe facebook, twitter si care vor fi vazute de public prin intermediul unor proiectii multimedia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*