FOTO VIDEO Primarul orașului Cernavodă, Liviu Negoiță, la un an de mandat. Accent pe educație, sănătate și curățenie

Liviu Negoiță, primarul orașului Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu
Liviu Negoiță, primarul orașului Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

Primarul orașului Cernavodă este unul dintre puținii din județul Constanța care poate să spună că a și făcut ceva în primul an de mandat. Edilul ne-a mărturisit în prima parte a interviului realizat de echipa Constanța NEWS că nu i-a fost ușor să se lupte cu mentalitățile angajaților din Primărie care întârziau nejustificat proiectele, dar și cu adversarii politici din Consiliul Local Cernavodă care găseau întotdeauna pretexte să nu aprobe hotărârile în favoarea cetățenilor.

Liviu Negoiță crede că marea sa provocare a fost să plece din zona de comfort – locul de muncă stabil de la Căpitănia Portului Cernavodă și să-și suflece mânecile pentru a schimba fața orașului. Accentul în acest prim an a fost pus pe educație, sănătate, dar și pe curățarea și înfrumusețarea orașului. Primarul de la Cernavodă a reușit să finalizeze și va da în folosință o grădiniță care fusese lăsată neterminată. Proiecte precum Via Verde – zona de promenadă a orașului de pe malul Dunării – sau bazinul de înot pentru toate vârstele la care debutează în curând lucrările, sunt doar două dintre cele mai importante pe care le-a văzut Cernavodă de ani buni.

Adrian Boioglu, Constanța NEWS: Grădinița numărul șapte este un proiect pe care l-ați început în urmă cu ceva timp, finalizat în acest prim an de mandat al dumneavoastră. Ce ați făcut acolo, de fapt?

Primarul Liviu Negoiță: Este o grădiniță cu patru săli de clasă, este un proiect pe care l-am preluat din mandatele anterioare, cred că de vreo două mandate din urmă și de-abia anul acesta am reușit să îl terminăm, facem și procesul verbal de recepție, așa cum era el inițial, cum trebuia el să fie acum mulți ani. Timp în care nu a fost terminat, pentru că nici nu mi-a folosit în mod expres. Erau niște lucrări începute și am spus că nu poți să lași niște lucrări începute în continuare și să rămână fără finalitate. Le-am concentrat, pur și simplu am început proiectul de acum foarte mulți ani, anul acesta l-am recepționat cu proces verbal de recepție și deja avem copilași înscriși pentru următorul an la grădiniță.

Adrian Boioglu: Toți acești copii care merg acolo, ce vor găsi? Este o clădire refăcută, au dotări noi, de ce vor beneficia?

Liviu Negoiță: Este o clădire nouă care este la standardele și cerințele unei locații normale, decente, pentru un astfel de tip de activitate, grădinița.

Via Verde, proiectul de suflet pentru fiecare localnic din Cernavodă

Adrian Boioglu: Aș vrea să discutăm și despre proiecte. Nu vreau să le numim dar știu că aveți în pregătire peste patruzeci de proiecte care vizează comunitatea. Cum merg aceste proiecte, până la urmă?

Liviu Negoiță: Acestea fiind proiecte noi, ele au demarat puțin mai greu. Este mai simplu în momentul în care preiei un proiect, cum de fapt s-a și întâmplat, ați văzut, ele au avut o finalitate în acest an, când vorbim despre locuințe, când vorbim despre o grădiniță. Ele erau deja începute, ele existau, trebuia doar finalitatea făcută .Acum, când iei un proiect de la zero, necesită mai multă acțiune, mai multă implicare. Aici, iar, vorbim de ritmul pe care nu l-am găsit și pe care încă nu îl găsesc aici. Să revin la discuția pe care am avut-o anterior, Via Verde este un proiect pe care eu l-am inițiat încă din campania electorală. Nu că este un proiect pe care eu l-am inițiat și îl doresc în mod expres doar pentru faptul că l-am spus în campanie, nu. Eu prin faptul că am activat acolo timp de vreo douăzeci și trei de ani, eu știu zonei respective ce îi trebuie. Și nu numai atât, este un proiect, poate, de suflet. Chiar dacă nu era să fie în campanie, era un proiect oricum pe care eu mi-l doream. Nu este un proiect pe care mi-l doresc eu în mod expres, cred că este un proiect pe care și-l dorește orice cetățean din această localitate. De ce? Este o zonă care nu este pusă în valoare. Ce n-a avut este înconjurată de apă, ce n-a avut este ceva să ducă lângă apă, să-și petreacă timpul liber. Doar să se urce în mașină, să se ducă un kilometru, doi, trei, cum de altfel facem toți. Este o zonă în care cu siguranță ne putem petrece timpul liber așa cum o fac și celelalte orașe limitrofe Dunării. Dacă ați fost la Tulcea, dacă ați fost la Brăila, dacă ați fost la Galați, toate au. E o zonă în care nu poți face altceva decât să îți petreci timpul liber. Există piste de bicicletă, există alei, foișoare, există un bazin de colectare care va fi transformat într-un bazin de agrement cu fel de fel de podețuri care trec pe deasupra. Este super, el e foarte frumos ca și proiect, înțelegeți? Avem nevoie de așa ceva.

Salubrizare mai ieftină pentru Cernavodă și localitățile limitrofe

Adrian Boioglu: Aș vrea să vorbim despre alt proiect implementat și cu care ați mers și mai departe, vorbim despre salubrizarea în oraș. Îmi spuneați înainte de interviu că ați reușit să achiziționați chiar mașinuțe din astea care curăță, spală străzile și mai mult decât atât aveți o foarte bună colaborare cu localitățile limitrofe și asta vă ajută să rezolvați această problemă nu numai în Cernavodă ci și în zona orașului Cernavodă.

Liviu Negoiță: Noi avem o asociație compusă din UAT-urile celor patru localități: Cernavodă, Rasova, Ștefan cel Mare și Seimeni, cu acționariat majoritar pe Cernavodă în care societatea, cum îi spunem noi gospodărie comunală te servește din punct de vedere al salubrizării și celelalte localități. În sensul că mașina noastră se duce, ia gunoiul de acolo, îl aduce la Cernavodă, îl selectează, îl compactează și apoi îl duce la groapa de gunoi. Acesta este un proiect la care, noi,sincer să fiu ținem la el de foarte mult timp. De ce vă spun aceasta? Acest proiect este implementat din anii anteriori și pe care noi vrem să îl păstrăm. Avem posibilitatea să ne gospodărim singuri. Avem salariații noștri, avem utilajele noastre, motiv pentru care anul trecut am și achiziționat o mașină de curățat-spălat-aspirat, tocmai în ideea să ne facem singuri salubrizarea orașului și tocmai de aceea ținem să o și colectăm noi, să și selectăm noi ca să putem să ne gospodărim singuri, motiv pentru care chiar suntem hotărâți să nu cedăm acest serviciu și la sentimentul meu sunt toți ceilalți colegi din consiliu.

Adrian Boioglu: Evident, și asta duce și la prețuri mai mici la salubrizare pentru cetățeni și pentru Primărie…

Liviu Negoiță: Cred că poți să gestionezi și mai bine fiind vorba despre orașul tău, să te implici mai mult. Când vine unul de afară să îți facă curat în oraș, nu știu… Știți, ca atunci când ai o femeie în casă să îți facă ție curățenie, una e să îți faci tu cu mâna ta acolo unde vrei să cureți și alta e să vină să îți spele vasele. Mai găsești tu o farfurie nespălată, mai găsești tu oala mai pe stânga și ajungi nemulțumit tot timpul.

Adrian Boioglu: Ați împlinit un an, mai aveți încă trei ani de mandat din acest prim mandat, poate și mai departe. Care ar fi cea mai arzătoare dorință pe care o aveți până la finalul mandatului? Ce ați dori să faceți aici, dacă ar fi să spuneți într-un cuvânt sau în câteva cuvinte?

Liviu Negoiță: Vreau ca orașul să arate așa cum probabil și-l doresc toți cetățenii. Trebuie să înțelegem că se poate și altfel pentru că anul acesta, în afară de promenada despre care v-am povestit mai devreme, în aceeași zonă va fi un bazin semi-olimpic, în care pe data de nouăsprezece, cred, avem deschidere de oferte. Începem un proiect pe doi ani de reabilitare a stadionului ideal. Este un obiectiv emblematic pentru orașul Cernavodă, la care sunt convins că toți cetățenii țin. Sunt obiective mari, sunt investiții mari. Acestea sunt multianuale, dar care au plecat mai greu pentru că ai nevoie de anumite stadii ale studiilor, ale avizelor, nu poți să le faci peste tot așa cum ai vrea tu la tine acasă, iei banul de aici și mâine îl duci acolo.

Adrian Boioglu: Sperați să le terminați în mandatul dumneavoastră?

Liviu Negoiță: Cu siguranță! Cu siguranță! Nici nu ne gândim! Acesta este și obiectivul nostru, de-aia am și venit aici, în realitate poți să stai bine mersi unde îți e bine. Le spuneam și ălora: “Domnule, eu am stat într-o zonă de confort foarte mulți ani. “Este și într-o zonă de confort ca o linie dreaptă, practic începi doar să vegetezi. Atunci intri cu o provocare, intri într-un proiect.Ei bine, proiectul ăsta trebuie să conțină anumite obiective pe care trebuie să ți le stabilești. Obiectivele astea sunt pe o perioadă de patru ani, că ne aflăm aici. Dacă nu realizezi aceste obiective, înseamnă că tu degeaba ai existat în acești patru ani acolo. Și te duci la tine, acolo, de unde ai venit și stai în stare de vegetație în permanență.

Adrian Boioglu: Terminăm într-o nota pozitivă: mult succes cu aceste proiecte și așteptăm să le vedem realizate!

Liviu Negoiță: Cu siguranță o să le vedeți, eu vă mulțumesc și o să vedeți o transformare majoră, este doar o chestiune de timp.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*