
Orașul Murfatlar și împrejurimile sale spun povestea unei zone unde resursele naturale, tradiția viticolă și eforturile moderne de protecție a mediului se întâlnesc într-un echilibru fragil, dar pe care oamenii se străduiesc să îl facă din ce în ce mai solid. Aici, dezvoltarea economică nu exclude grija pentru natură, iar comunitatea joacă un rol activ în transformarea orașului într-un etalon de sustenabilitate.
Un exemplu concret este proiectul „Clean areas, green and open streets” (BSB00108) – „Crearea unei zone verzi urbane în UAT Oraș Murfatlar”, selectat pentru finanțare prin Programul Interreg VI-B-NEXT Bazinul Mării Negre și cofinanțat din bugetul local. Proiectul urmărește reconfigurarea terenurilor degradate în parcuri moderne, cu alei pietonale și spații de recreere, menite să reducă poluarea și să creeze un cadru sănătos pentru locuitori.
Orașul Murfatlar de astăzi se bucură și de o istorie care a modelat locul. Ion Bunea, directorul Tempo Invest, vorbește despre exploatarea zăcământului de cretă, o activitate care îmbină trecutul cu prezentul.
„Din anii 1950 se exploatează cu metode rudimentare zăcământul, iar industrial din anul 1970. Exploatăm în perimetrul Basarabi – Valea Seacă. În carieră, în mod natural, a luat ființă un lac care a strâns în jurul lui o întreagă biodiversitate.Tot în carieră – în cariera veche, cum îi spunem noi – sunt renumitele bisericuțe de cretă, pe care la fel noi le-am protejat”, susține Ion Bunea.
Pe lângă industrie, viticultura rămâne coloana vertebrală a regiunii. Aurora Ranca este director în cadrul Stațiunii de Cercetări Viticole Murfatlar și atrage atenția asupra provocărilor climatice care redesenează calendarul viței de vie.
„Ne confruntăm cu schimbări climatice pronunțate. Fenofazele de dezvoltare a viței de vie s-au modificat foarte mult. Dacă înfloritul are loc uneori mai devreme, pârga are loc, de asemenea, mai devreme – toate acestea conduc la o maturare timpurie a strugurilor. (…) Murfatlarul are vinuri roșii de înaltă calitate. În acest sens avem loturi demonstrative cu viticultură ecologică, circa 11 ha cultivate cu două soiuri, Columna și Mamaia”, dezvăluie Aurora Ranca.
Inginerul horticol Dumitru Bunea de la Crama Domeniile Mitroi explică maniera în care tradiția se îmbină cu investițiile moderne, la Murfatlar.
„Ne aflăm în plantația cu viță de vie a Domeniilor Mitroi, o plantație de aproximativ 210 ha. Avem la soiuri albe Chardonnay, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Fetească Regală, iar la soiurile roșii Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir și Shiraz. Păstrăm aici tradiția soiurilor aclimatizate și care dau cel mai bun vin în podgoria Murfatlar”, mărturisește specialistul.
Autoritățile locale își propun ca aceste resurse și tradiții să fie parte dintr-o strategie de dezvoltare pe termen cât mai lung. Primarul Gheorghe Cojocaru subliniază:
„Am înțeles cât de important este să protejăm biodiversitatea și să ne adaptăm la noile schimbări climatice. Avem în vedere ca orice proiect de dezvoltare urbană a orașului Murfatlar să țină cont de sustenabilitate. Dar adevărata forță vine din comunitate. Cetățenii din Murfatlar sunt din ce în ce mai activi, se implică în acțiuni de curățenie, participă la discuții despre mediu și chiar vin cu idei”.
Astfel, orașul Murfatlar își construiește viitorul pe o fundație fermă, compusă din: resurse naturale valorificate responsabil, vinuri recunoscute pentru calitate, protejarea patrimoniului unic și implicarea activă a cetățenilor. Prin proiecte precum „Clean areas, green and open streets”, orașul devine un exemplu că dezvoltarea și protecția naturii nu se anihilează reciproc, ci, din contră, pot fi chiar părțile aceleiași viziuni a unui viitor verde și durabil.
Ne vedem și pe DELTA TV – Televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud-Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Reportajele și emisiunile de calitate sunt pe www.deltatv.ro
Be the first to comment