“Iubești deștept? Hai să afli” – programul de educație sexuală pentru adulții din Constanța

Afiș "Iubești deștept"

După ce au deschis mințile adolescenților din Constanța cu privire la subiectele de educație sexuală în școli, specialiștii Fundației Population Services International România demarează un program pentru adulți.

Evenimentul “Iubești deștept? Hai să afli!” are loc vineri, 11 martie, începând cu ora 18.00, la Forte Life (zona Dacia) și intrarea este liberă. Organizatorii au pregătit o sesiune deschisă de întrebări și răspunsuri presărată cu premii pentru participanți.

Fundaţia Population Services International România (PSI România) în Parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistenta Educațională Constanța a demarat în luna decembrie în Constanţa iniţiativa pentru sănătatea tinerilor,,Fac ce vreau, dar știu ce fac’’ prin care își propune să abordeze direct și neconvenţional subiectul sănătății sexuale.

Statisticile naţionale și europene consemnează că peste 90.000 de fete cu vârste de maxim 19 ani din România, au născut în perioada 2009 – 2012, iar aproape 39.000 au făcut întrerupere de sarcină. În același timp, jumătate dintre adolescente se aleg cu o boală cu transmitere sexuală în primii doi ani de la debutul vieţii sexuale.

Studiul realizat in 2015 de UNICEF si Romanian Angel Appeal trage un semnal de alarmă cu privire la următoarele elemente (date colectate din studio cu privire la situația din Constanța):

– 35% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 14-16 ani și-au început viața sexuală (47% dintre baieți și 15% dintre fete)

– în medie, baieții își încep viața sexuală la 14 ani, iar fetele la 16 ani

– dintre adolescenţii activi sexual din Constanţa, doar 20% au avut un singur partener in ultimele 12 luni si 43% au avut patru sau mai mulţi.

“În condițiile în care discuţiile despre sexualitate sunt încă un subiect tabu in mediul familial ne simțim obligați la acțiune. Ne propunem sa creștem nivelul de cunoștinţe relevante referitoare la sănătatea sexuală pentru tineri cu vârsta între 17 si 19 ani din liceele de stat, adulţi activi sexual, inclusiv cadre didactice, prin promovarea unor comportamente preventive si deprinderi sănătoase prin intermediul unor sesiuni interactive de informare cu accent pe schimbarea comportamentului sexual in termenii prevenirii Infecţiilor cu Transmitere Sexuală și a sarcinilor nedorite”, a declarat Lia Vasilescu, marketing manager PSI.

Programul pentru sănătatea tinerilor ,,Fac ce vreau, dar știu ce fac’’ abordează subiectele legate de sex, sexualitate și educaţie pentru sănătate printr-o metodă unică, în sesiuni interactive în care participanții sunt invitaţi la un concurs de cunoștinţe, descoperă lucruri noi și au discuţii libere cu psihologii si trainerii fundaţiei. Ȋn program sunt implicaţi activ: Fundația Baylor Marea Neagră, Clinica Aliat, Asociația Română de Terapii Scurte, Centrul Județean al Elevilor Constanța, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadul Universității ”Ovidius”, aceștii find doar o parte dintre parteneri. Proiecul se derulează și cu sprijinul a aproximativ 20 de voluntari.

Afiș "Iubești deștept"
Afiș “Iubești deștept”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*