IPS Teodosie îi binecuvântează pe copii

Copii care au oarticipat la Școala de vara biserica Sf. Vasile cel Mare Constanta FOTO: Arhiepiscopia Tomisului

În curând clopoțelul va anunța începutul anului școlar și elevii se vor întoarce la școală. Perioada vacanței de vară nu este doar una de odihnă, ci și un timp în care copiii pot învăța lucruri noi și folositoare. De la acest considerent au plecat preoții din mai multe parohii din cadrul eparhiei, care au organizat Școli de Vară pentru copii.

Una dintre ele este și biserica „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Constanța (str. Ion Neculce, nr. 2 A, zona Inel II). Aici cursurile au debutat în 31 iulie și se vor finaliza duminică, 27 august. Aici, copiii au învățat de la specialiști să se joace, să picteze, să danseze, să brodeze, să creeze, să se cunoască mai bine, iar joi, 24 august, de la ora 11.00, vor primi și binecuvântarea arhierească și un cuvânt de învățătură, de la IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Sărbătoare la Biserica Greacă
Biserica Ortodoxă îl cinstește duminică, 27 august, pe Sfântul Mucenic Fanurie. Acesta este cel de-al doilea hram al bisericii grecești din Constanța, primul fiind Schimbarea la Față. Cu acest prilej, vineri, 25 august, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba acatistului Sfântului Fanurie, urmată de Vecernie.
Totodată, în perioada 24 – 27 august, credincioșii vor putea cinsti la această biserică moaștele Sf. Apostol Andrei, aduse spre închinare de la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”.

Sfântul mucenic Fanurie
Fanurie este un sfânt grec cinstit de către comunitatea greacă încă din secolul al XIX-lea. Nu se cunoaște cu exactitate locul și perioada în care a trăit Sfântul Fanurie, însă este reprezentat într-o icoană de secol XIV, descoperită printre ruinele unei biserici din insula Rhodos. Cultul său este foarte răspândit în rândul grecilor, fiind considerat sfânt făcător de minuni.

O istorisire amintește că, prin anul 1500, niște păstori au descoperit o peșteră luminată de o flacără. Înainte de a se întoarce la casele lor au ajuns, cu efort, în râpa unde se afla peștera, iar acolo au găsit moaștele sfântului și o piele de animal pe care îi era povestită viața.
Era cel mai mare dintre cei 13 copii ai familiei și, după moartea tatălui, a descoperit că, pentru a le asigura hrana, mama sa dansa într-un local. Din acel moment Fanurie a părăsit familia și și-a închinat viața slujirii lui Dumnezeu, în post și rugăciune.
Tradiția spune că, pentru mântuirea mamei, Sfântul Fanurie a făcut tot ce i-a stat în putință. Chiar în momentul martirajului, prin ucidere cu pietre, sfântul s-a rugat ca tot cel ce se roagă pentru mama lui să fie miluit de către Dumnezeu. Ritualul cere ca rugăciunea să fie însoțită de o turtă făcută din nouă ingrediente, împărțită, după binecuvântarea preotului, săracilor.

Duminică, 27 august, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va face parte din soborul de arhierei care va sfinți biserica principală a mănăstirii Sihăstria Putnei (jud. Suceava).
Tot duminică, de la ora 19.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la biserica „Sf. Filofteia” din Constanța (Șoseaua Mangaliei, nr. 80 A, Cartierul Km. 4, zona Billa), unde va oficia Taina Sfântului Maslu și va sfinți icoana Maica Domnului Pantanassa.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*