Investiții masive în infrastructură și educație în comuna Deleni

Primăria Deleni. FOTO Facebook Primăria Deleni

Administrația publică locală din comuna Deleni, condusă de primarul Marian Dan, are o agendă de proiecte deosebit de încărcată pentru anul în curs. Primăria a reușit să obțină aprobarea pentru un proiect de 2.500.000 de euro, finanțat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), prin care a asfaltat drumurile din localitățile Deleni și Pietreni, a reabilitat și extins Căminul Cultural, făcând astfel loc și pentru Biblioteca Comunală.

În plus, în cadrul aceluiași proiect de îmbunătățire a infrastructurii socio-culturale, în satul Pietreni se va înființa o creșă cu 30 de locuri.

Tot cu bani obținuți în urma unui proiect depus la AFIR, Primăria va extinde și va moderniza Liceul „Nicolae Istrățoiu”.

„Aici avem un contract în valoare de 750.000 de euro, iar din acești bani plănuim să construim și un mic amfiteatru pentru organizarea diverselor activități la care să ia parte elevii Liceului «Nicolae Istrățoiu». De asemenea, finanțarea este suficientă și pentru a

înființa, tot în cadrul liceului, șase laboratoare de chimie, fizică, informatică și așa mai departe”, a explicat primarul Marian Dan.

Pe lângă linia de finanțare de la AFIR, Primăria Deleni a reușit să depună și un proiect de succes în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, circa 440.000 de euro, bani de la Guvernul României, vor fi investiți pentru a reabilita termic imobilul Școlii Generale din satul Șipote, pentru a consolida acoperișul și întreaga structură a clădirii.

„Noi am mai depus încă un proiect prin care vrem să înființăm un Centru de zi pentru copiii aflați în risc de abandon școlar. Asistența socială a identificat aproximativ 20 de copii care, din diverse motive, se află în pragul abandonului școlar. Fie provin din familii nevoiașe, dezorganizate sau cu altfel de probleme. Noi vrem să îi ajutăm pe acești copii cu tot ce este necesar ca ei să își continue educația, să învețe o meserie. Dacă se aprobă acest proiect, avem de gând să le punem la dispoziție consiliere psihologică, reurse materiale, să nu le lipsească nimic pentru a putea învăța”, a mai punctat primarul comunei Deleni.

Acest proiect se află, deocamdată, în faza de evaluare, însă șeful administrației publice locale este optimist și crede că va obține finanțarea necesară și că va reuși chiar să dea startul acestui proiect în 2024.

Cu acces la Programul Național „Anghel Saligny”, Primăria din Deleni a reușit să facă rost și de banii de care avea nevoie pentru a reabilita și moderniza sistemul de alimentare cu apă al localității Șipotele. Circa 660.000 de euro se vor investi, începând de anul acesta, pentru îmbunătățirea infrastructurii menționate. Primarul Marian Dan a declarat că deja s-a întocmit studiul de fezabilitate, iar acum urmează generarea proiectului tehnic.

În plus, șeful administrației publice locale anunță că a primit, de asemenea, aprobarea pentru finanțarea înființării rețelei de gaze în comuna Deleni.

„Se lucrează acum la actualizarea studiului de fezabilitate de care avem nevoie pentru a obține un nou aviz de la Transgaz”, a precizat primarul.

Pentru acest proiect așteptat cu mult interes de toți locuitorii din comună, se vor cheltui în jur de 1.775.000 de euro, fonduri accesate tot prin liniile de finanțare deschise în cadrul programului „Anghel Saligny”.

O prioritate majoră pe care primarul Marian Dan o are la ora actuală este însă finalizarea lucrărilor de construcție la Grădinița din Deleni, un proiect în care s-au investit 1.600.000 de lei, bani obținuți tot din surse guvernamentale, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală.

„Lucrările sunt realizate în proporție de 80% și avem speranța că vom finaliza cu totul până la sfârșitul lunii iunie”, mai spune primarul.

Sunt multe lucrări în plină desfășurare, însă Marian Dan este hotărât să atragă, în continuare, fonduri de la Guvern pentru modernizarea comunei Deleni. Astfel, angajații din subordinea sa lucrează, în prezent la elaborarea mai multor proiecte care să corespundă axelor de finanțate deschise prin PNRR. Dintre acestea, primarul a menționat că dorește să obțină bani pentru digitalizarea activității din administrația locală și vrea neapărat să obțină finanțare pentru un sistem de supravegehere  video stradlă pentru toate cele trei sate care compun comuna Deleni. Ambele proiecte sunt în stadiul de evaluare. În plus, edilul mai vrea să modernizeze și sistemul de iluminat public, un proiect care, de asemenea, se califică pentru a fi finanțat din bani alocați de la Guvern pentru dezvoltatea comunităților din mediul rural.  

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*