Procedura aberantă prin care te debranșezi de la RADET. Birocrația și taxele uriașe îi fac pe mulți constănțeni să se răzgândească

Sediul RADET Constanța
Sediul RADET Constanța

Constanța devine din ce în ce mai mult un oraș în care este mai rentabil să te încălzești cu o centrală de apartament. Facturile pe lunile ianuarie și februarie primite de locatarii blocurilor au ajuns din nou la sume fabuloase.

Citește și: Consilierul Tudorel Chesoi taie birocrația și taxele mari de debranșare de la RADET

Pentru un apartament cu 4 camere din zona Inel 1, două persoane plătesc 860 lei/lună, iar “Întreținerea” pe luna februarie la un apartament cu 2 camere din Tomis Nord în care locuiesc patru persoane a ajuns la 700 lei.

Echipa “Constanța NEWS” a încercat să afle cum poți să te debranșezi de la sistemul de încălzire centralizat. Procedura este pe cât de complicată, pe atât de costisitoare: ai un dosar de 25 de pagini pe care trebuie să-l completezi, trebuie să aștepți o lună pentru o hârtie care costă exagerat de mult și apoi să plătești taxe usturătoare pentru fiecare țeavă de calorifer tăiată.

Ce trebuie să faci pentru deconectare

Reprezentanții RADET Constanța au precizat că “deconectarea unui apartament situat într-un condominiul (bloc) este reglementată de Legea nr. 325/2006 și Regulamentul-Cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică, respectiv Ordinul Președintelui nr. 91/2007 al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. În baza actelor menționate este misă o procedură de debrașare / deconectare”.

V-am pierdut cu explicațiile și actele? Aflați că debranșarea se realizează doar în afara sezonului de încălzire, iar documentele necesare se pun la dispoziția solicitantului abia după ce furnizarea energiei termice a fost oprită.

Cât durează eliberarea avizului

Reprezentanții RADET au declarat pentru Constanța NEWS că durata de obținere este de maxim 30 zile de la depunerea actelor. “Aprobările se obțin de la Asociația de Proprietari de care aparține solicitantul, iar RADET Constanța verifică corectitudinea întocmirii după care emite un aviz favorabil sau nefavorabil, după caz”.

Cu alte cuvinte, constănțenii plătesc o taxă de avizare în valoare de 177 lei și un dosar cu 25 de pagini plin cu semnaturile și aprobările tuturor vecinilor de bloc, după care așteaptă aproape o lună pentru un răspuns de la RADET. Răspunsul poate să fie și Negativ! Dar banii dați nu sunt returnați.

Încă 500 lei pentru un proces verbal

Dar cheltuielile abia acum încep. Reprezentanții RADET spun că emiterea procesului verbal de deconectare / debranșare costă încă 494 lei. Banii sunt dați pentru costurile de deplasare ale angajaților care inventariază suprafețele radiante ale țevilor rămase în apartament și poartă corespondența cu locatarul.

Este nevoie să mai spunem că orice mașină cu un consum normal cheltuiește 500 lei pentru un drum de aproape 1200 km? Distanța între sediul RADET (Strada Badea Cârțan) și cel mai îndepărtat punct al orașului (ieșirea din Constanța către Mangalia) este de 11 km. Au nevoie angajații RADET să facă acest drum de 109 ori?

Câte persoane se debranșează anual de la RADET

Numărul constănțenilor care aleg centralele termice pe gaz în defavoarea încălzirii centralizate crește de la an la an. Dacă în 2014 RADET primea aproape 1500 cereri, anul trecut numărul a crescut la 1865.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

4 Comments

  1. ce numai taxele sunt eu anul trecut a trebuit sa ma judec cu radet ptr debransare noroc ca am castigat si a platit radetul cheltuielile si avocatul dar daca n-aveam bani sa platesc avocatul inainte ce faceam

    • @nelu: ne puteti spune cat a costat avocatul si cat a durat procesul? Eventual care este numele avocatului. In acest fel putem sa ii incurajam si pe altii sa faca la fel.

  2. O mare minciuna este aceea ca se deplaseaza cei de la RADET sa inventarieze suprafetele.Nu vin.Sunt nicte bani dati aiurea pentru nimic.In Constanta RADET e “stat in stat”.Probabil ca intr-o zi cineva se va sesiza si va lua masuri in consecinta.

1 Trackback / Pingback

  1. VIDEO Consilierul Tudorel Chesoi taie birocrația și taxele mari de debranșare de la RADET | Constanța News

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*