INTERVIU Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS, despre proiectul de la Constanța: “Ne dorim spații verzi în inima orașului, cultură, divertisment, locuri de joacă și retail”

Iulius Town Timișoara. FOTO Iulius

O zonă importantă a Constanței este pe cale să se transforme radical. IULIUS, dezvoltatorul care a creat adevărate oaze urbane în marile orașe ale României, a făcut deja primii pași pentru un nou proiect la malul mării.

Care sunt motivele pentru care compania a ales Constanța, ce aduce nou acest proiect, dar – mai ales – care sunt avantajele pentru constănțeni, aflați dintr-un interviu realizat de jurnaliștii CTnews cu directorul de dezvoltare al IULIUS, Raluca Munteanu.

Jurnalist CTnews: Ce v-a atras atenția la Constanța și cum ați ales zona și terenul pe care ați decis că veți dezvolta următorul proiect de regenerare urbană?

Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS: “Prin proiectele mixed-use din portofoliul nostru contribuim la dezvoltarea orașelor în care suntem prezenți, deschizând noi oportunități pentru oamenii din comunitățile din care pot să spun că simt că facem cu adevărat parte.

Ne place să vedem cum oamenii redescoperă orașul în care trăiesc dintr-o nouă perspectivă, prin lentilele unui spațiu care le oferă și posibilitatea de a trăi în armonie cu natura, dar, în același timp, înconjurați de toate elementele necesare unui stil de viață modern, cum ar fi o destinație de shopping și relaxare, birouri tehnologizate, grădini urbane, infrastructură pentru mobilitatea verde. Am învățat din fiecare proiect câte ceva și ne place mereu să credem că cel mai bun ansamblu pe care îl construim este următorul.

Ne dorim să ne folosim expertiza și resursele pentru a contribui și la dezvoltarea altor orașe, alături de cele în care suntem prezenți deja – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava -, astfel că analizăm constant oportunitățile din piață. Pe radarul nostru se află, în mod deosebit, cele care se pretează pentru un demers de regenerare urbană, fiindcă noi credem că este esențial să construim noi punți între oameni și natură, pentru a aduce în inima unor orașe vibrante oaze de verdeață și sănătate. Decizia de a alege o nouă destinație este una complexă și se bazează, în special, pe analize din care să reiasă potențialul orașului, dar și pe potențialul sitului în care va fi dezvoltat proiectul.

Am ales Constanța și pentru că, studiind rapoartele Băncii Mondiale, am concluzionat faptul că este un oraș cu beneficii unice, care decurg din poziționarea la malul mării – cum ar fi faptul că este o destinație turistică de referință în sezonul estival sau faptul că are o industrie bine dezvoltată corelată cu specificul maritim. Constanța este singura localitate care are aeroport, port și care este bine conectată pe cale rutieră cu restul țării, deci are un potențial pe măsură. Totodată, este un oraș universitar, care formează tinerele talente pentru care e important să existe oportunități locale de dezvoltare pe măsura specializării academice.

Aceleași rapoarte ale Băncii Mondiale evidențiază și zonele mai fragile, cele pentru care am putea avea noi o contribuție la dezvoltarea lor și, implicit, a orașului. De exemplu, ar putea fi mai bine dezvoltată infrastructura de business, astfel încât companiile să găsească spații de birouri moderne, realizate la standardele internaționale cu care sunt obișnuite în afară și care fac parte din cultura lor organizațională. Orașul ar putea fi mai atractiv pentru multinaționale astfel, cu atât mai mult dacă infrastructura vine la pachet cu o resursă umană specializată și cu alte atuuri ale orașului, enumerate mai sus.

Noi am dezvoltat în ultimii 12 ani un portofoliu de 15 clădiri de birouri, în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, în care am atras nu mai puțin de 130 de birouri ale unor compani internaționale de renume, în care lucrează peste 25.000 de angajați.

Un alt aspect de care ținem cont atunci când alegem un alt oraș este cel care decurge din potențialul sitului: căutăm locații centrale, a căror reintegrare în comunitate ar fi benefică atât pentru comunitate, cât și pentru economie și care au suprafața suficient de mare pentru a găzdui mai multe funcțiuni. Parteneriatul pentru valorificarea terenului Oil Terminal, inactiv de o foarte lungă perioadă de timp, dar și cu probleme de mediu, este o oportunitate pentru noi de a merge dincolo de studii, la implicare activă.

Așadar, credem în potențialul Constanței de dezvoltare, iar primele analize, întâlniri de lucru și studii realizate ne indică faptul că orașul are nevoie de un proiect ca cel pe care îl propunem noi, al cărui impact să se reflecte în calitatea vieții locuitorilor, dar care să susțină statutul aparte pe care centrul maritim al țării îl are.”

CTnews: Cu ce se diferențiază proiectul de la Constanța de cele de la Iași, Cluj, Timișoara?

Raluca Munteanu: “Numitorul comun al proiectelor de la Iași, Cluj-Napoca și Timișoara este că prin fiecare demers am reușit să identificăm nevoile specifice ale fiecărei comunități și, prin funcțiunile pe care le-am dezvoltat, am oferit soluții pentru unele dintre provocările reale ale oamenilor.

Construim destinații personalizate. Noi nu luăm aceeași matriță de proiect dintr-un oraș și o aplicăm pe alt teren, iar acesta este fix elementul nostru de unicitate. Singurul lucru care se păstrează la fiecare dezvoltare este ideea de mixed-use, de a reuni mai multe funcțiuni într-un loc. Care sunt efectiv funcțiunile, proporțiile fiecăreia din mixul total, conceptul arhitectural – toate acestea sunt adaptate la oraș și, în special, la identitatea oamenilor care trăiesc acolo. Este ceea ce am înțeles mai clar în timp și ceea ce definește impactul și succesul proiectelor noastre, care devin părți naturale din comunitate.

Și în Constanța avem același plan, acela de a găsi soluții utile pentru constănțeni și de a aduce spații verzi în inima orașului, așa cum am făcut și în celelalte proiecte, unde am creat grădini acolo unde nu erau, cu arbori maturi și tehnologii ce ne-au permis să oferim locuitorilor umbră din prima zi și un cadru care te convinge că a fost acolo dintotdeauna.

Proiectul de la Constanța este cel mai ambițios demers al nostru de până acum și presupune cea mai mare investiție alocată. Problemele de mediu pe care trebuie să le rezolvăm aici reprezintă, de asemenea, o particularitate: terenul a găzduit depozite petroliere, iar solul este contaminat. Știam de la început asta și ne-am asumat remedierea. Prin urmare, alocăm tot timpul și resursele necesare pentru ecologizarea acestuia. Avem însă acces la toate resursele de care avem nevoie pentru a gestiona cu succes orice provocări și colaborăm atât cu specialiști de pe plan local, cât și cu unii de renume internațional, astfel încât, în momentul în care vom finaliza proiectul, să fim siguri că nu doar că livrăm un spațiu curat și sănătos, ci unul cu un aport major privind spațiile verzi și calitatea mediului.

Fiecare proiect este gândit ca o experiență pentru acea comunitate, o experiență care să rezoneze autentic cu spiritul fiecărui oraș. Angajamentul nostru ferm pentru calitate ne-a atras peste 1.000 de parteneri de retail, 130 de sedii ale corporațiilor internaționale, 35.000 de angajați în proiectele noastre și clienți care revin mereu spre noi. Numerele vorbesc de la sine: un grad de ocupare pe retail și office de aproape 100% și peste 70 de milioane de vizite anuale reprezintă o dovadă a capacității IULIUS de a atrage locuitorii și mediul de business deopotrivă.

În linii mari, proiectul din Constanța va propune un mix variat de soluții pentru petrecerea timpului liber – cultură, divertisment, locuri de joacă -, zonă dinamică de retail și un pol de business regional, iar ancoră va fi o grădină urbană amplă, un concept care, așa cum am menționat anterior, se regăsește în toate proiectele noastre de regenerare urbană.”

CTnews: Cum ia naștere un proiect de regenerare urbană marca Iulius?

Raluca Munteanu: “După ce primele două condiții despre care vă spuneam – identificarea potențialului orașului și a sitului – sunt parcurse, urmează o etapă de research și consultare, în care implicăm cât mai mulți factori locali, pe măsură ce dezvoltăm și conceptul de proiect. Fie că sunt studii de piață, întâlniri de lucru cu reprezentanți ai comunității, sesiuni de informare de la entități și autorități locale, toate au ca scop să înțelegem ce își doresc oamenii și ce nevoi au. Este un model pe care l-am perfectat odată cu experiența, fiindu-ne clar că implicarea comunității este necesară din fazele incipiente, pentru că doar astfel poți propune un proiect necesar, relevant și durabil.

Apoi, parcurgem un proces complex, de la elaborarea conceptului arhitectural, procesul de închiriere, discuțiile cu actorii principali din comunitate, obținerea finanțărilor bancare, conturarea structurii de investiții până la obținerea avizelor, etape care au loc, uneori, simultan, ceea ce poate fi destul de provocator.

Un alt aspect important este reprezentat de asigurarea fondurilor necesare demersului nostru, iar din această perspectivă ne ajută experiența acumulată deja: le-am dovedit în timp partenerilor noștri că ne respectăm promisiune, prin urmare, ne bucurăm de încrederea lor privind implicarea în proiecte ambițioase.”

CTnews: Care sunt principalele detalii pe care le analizați înainte să dați startul unui nou proiect?

Raluca Munteanu: “Pe lângă cele menționate anterior, referitoare mai degrabă la selecția sitului și de pregătire a lucrărilor, sunt o serie de detalii de la care trebuie să pornești în stabilirea efectivă a conceptului dezvoltării. Iar aici, privind proiectele noastre de regenerare urbană și ca o opornitate de a ajuta orașele să se alinieze la principiile fundamentale ale New European Bauhaus, inițiativă a Comisiei Europene ce se axează pe tranziția la neutralitate climatică și la o regândire a modului în care trăim, lucrăm și interacționăm în spațiile noastre cotidiene.

În primul rând, accentul este pus pe durabilitate, prin utilizarea materialelor și tehnologiilor inovatoare, care reduc impactul asupra mediului înconjurător. De exemplu, clădirile Iulius sunt proiectate pentru a fi eficiente energetic, folosind surse regenerabile de energie și sisteme de gestionare a consumului. În plus, acordăm o atenție deosebită esteticii și designului, creând spații urbane frumoase și funcționale în același timp, care îmbină arhitectura modernă cu elemente artistice și culturale locale.

Facem acest lucru alături de birouri de arhitectură de top și de specialiști locali, pentru o exploatare optimă a oportunității privind reconversia unei zone ample. Astfel, promovăm nu doar aspectul practic, ci și cel estetic al mediului construit, îmbunătățind calitatea vieții locuitorilor. În ceea ce privește incluziunea socială, sunt proiecte concepute pentru a fi accesibile și deschise tuturor categoriilor de locuitori, indiferent de vârstă, abilități sau statut socio-economic.

Prin implicarea comunității în procesul de planificare și dezvoltare a proiectelor, ne asigurăm că nevoile și dorințele locuitorilor sunt reflectate. Sunt proiecte destinație pentru întreaga comunitate, care oferă experiențe multiple, indiferent că ne referim la cumpărături, locuri de muncă, activități sportive sau educaționale, evenimente culturale sau simpla relaxare.”

CTnews: Ce ar trebui să știe constănțenii despre acest nou proiect inovator de dezvoltare, care își propune să transforme fața orașului de la malul mării?

Raluca Munteanu: “Noi avem planuri pe termen lung, fiindcă ne ocupăm și de operarea proiectelor pe care le construim, nu doar de construcția lor. Prin urmare, este important ca oamenii din noua comunitate în care venim să știe că este important să înțelegem ce își doresc și că suntem deschiși să căutăm soluții pentru a contribui la o viață mai frumoasă și activă în orașul din care vom face și noi parte. Vom investi 800 de milioane de euro într-un proiect care ne dorim să devină emblematic atât pentru Constanța, cât și pentru România, iar localnicii sunt cei care ne pot ajuta cel mai bine să înțelegem care este specificul regiunii și care sunt simbolurile importante pentru identitatea locală.

Mi-aș mai dori să știe și că pentru noi este esențial să avem o abordare sustenabilă, ceea ce pentru noi nu este o formalitate, ci un angajament. Fie că vorbim de generare de energie din surse regenerabile sau de grădini care oferă un refugiu în aglomerarea urbană, ne propunem să aducem și mai mult verde, și mai multă inovație tehnologică în fiecare nou proiect. Pentru că provocarea majoră pentru orice dezvoltator este să construiască pentru viitor, nicidecum doar pentru prezent.

Aș adăuga că rolul proiectelor noastre este și unul de catalizator pentru conectivitate socială, pentru că ne arată puterea de a stimula un sentiment de comunitate și de scop comun. Ne dorim un impact socio-economic major, prin care să le oferim mai multe perspective celor care vor să locuiască în acest oraș, dar și turiștilor sau mediului de business, care vor avea la dispoziție o zonă nouă, definită de caracterul de „experiență”.

Un proiect de o asemenea amploare poate fi văzut și ca o sursă care va genera locuri de muncă. Ce le transmiteți constănțenilor din acest punct de vedere?

Credem că o infrastructură de business realizată la standarde internaționale va pune Constanța pe harta marilor angajatori. Există foarte mulți oameni talentați în Constanța, care poate că sunt nevoiți să se relocheze în alt oraș pentru a avea acces la oportunitățile de carieră care să corespundă abilităților și așteptărilor lor. Am văzut același pattern și în celelalte orașe în care am construit. În total, în proiectele noastre muncesc 35.000 de oameni.

Bazându-ne pe experiența anterioară, la un proiect de asemenea amploare vorbim despre mii de locuri de muncă, create atât pe perioada construcției, în care implicăm companii din industrii conexe dezvoltării, cât și după inaugurare, pe de o parte generate de chiriașii prezenți în funcțiunile create, dar și cele presupuse de operarea unui proiect de asemenea amploare, care implică specialități foarte diverse, de la arhitecți și ingineri, la peisagiști și organizatori de evenimente.

Avem încredere că vom reuși și în proiectul de la Constanța să ne convingem partenerii să facă un pas către Dobrogea.”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*