Inspectoratul Școlar Județean Constanța promovează învățământul profesional și dual

Inspectoratul Scolar Judetean Constanta. FOTO Catalin Schipor

În perioada imediat următoare, Inspectoratul Școlar Județean Constanța va organiza un calendar de activități pentru promovarea învățământului profesional și dual. Prima etapă în acest sens a fost întâlnirea de miercuri, 12 februarie 2020, la Colegiul Comercial Carol I Constanța, cu directorii unităților de învățământ profesional și liceal tehnologic din județ. Activitatea a fost coordonată de către Inspectorul Școlar General prof. Sorin Mihai, alături de inspectorii școlari pentru învățământul profesional și tehnic prof. Gabriela Neagu și prof. Daniela Frangopol.

Obiectivul principal al întâlnirii a fost acela al organizării până în data de 11 martie 2020 – Ziua Națională a Meseriilor (conform Legii nr. 66/aprilie 2019)- a unui calendar de activități cu participarea atât a beneficiarilor direcți, elevii, cât și a partenerilor instituționali.

Această perioadă se regăsește și în Calendarul admiterii în învățământul profesional și dual, aprobat prin OMEN nr. 5087/2019, iar unitățile de învățământ gimnazial, unitățile de învățământ profesional, actualii parteneri de practică, au programat deja o serie de acțiuni comune, la care sunt invitați elevii de gimnaziu, părinți și operatori economici interesați de școlarizare în meserii solicitate pe piața muncii.

Ca urmare a lansării Campaniei „Meseria face diferența!“, de către Ministerul Educației și Cercetării, printre activitățile propuse se regăsesc acţiuni de consiliere şi orientare şcolară şi profesională a elevilor în care se implică și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța.

Inspectorii școlari au subliniat și cu această ocazie necesitatea promovării avantajelor acestui traseu educațional care oferă, pe lângă bursele substanțiale (200-400 lei/lună) sau alte suplimente financiare din partea firmelor și posibilitatea obținerii a 2 calificări solicitate de piața muncii, după doar 5 ani de școlarizare (3 școală profesională și 2 continuare liceu). Traseul profesional poate fi comparat cu cel al liceului teoretic care nu oferă nici o calificare după 4 ani de studiu sau cu traseul liceului tehnologic care oferă o singură calificare după 4 ani de pregătire.

„Învățământul profesional și dual reprezintă o alegere inspirată pentru tinerii noștri, în contextul unui cadru social în care agenții economici își fac simțită prezența prin avantajele pe care le oferă celor care opteză pentru acest tip de școlarizare. În acest sens, este datoria noastră de a informa corect atât elevii cât și părinții despre beneficiile acestui învățământ, astfel încât orientarea profesională să se realizeze conștient și să fie pliată pe abilitățile fiecărui tânăr“, a afirmat domnul prof. Sorin Mihai, Inspector Școlar General.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*