Infracționalitatea este în scădere în județul Constanța. Cum arată statistica întocmită de polițiști pentru anul 2016

În anul 2016, activitatea IPJ Constanţa s-a concentrat pe oferirea unui serviciu public poliţienesc de calitate, fiind atinse obiective ca îmbunătăţirea siguranţei cetăţeanului; creşterea gradului de siguranță stradală și în unitățile de învățământ; asigurarea unui climat de legalitate mediului de afaceri; reducerea victimizării populaţiei prin accidente de circulaţie; respectarea normelor de etică și deontologie profesională.

Activitatea de prevenire a criminalităţii este o prioritate a Poliţiei Române și implicit a IPJ Constanța, astfel, în anul 2016, au fost propuse şi avute în vedere ca priorităţi: prevenirea infracţiunilor de furt, înșelăciune, a celor săvârşite cu violenţă (tâlhăriilor), prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, fiind derulate activităţi specifice, cu parteneri instituţionali (autorităţi publice locale, organizaţii, ONG-uri, mass-media etc.).

Astfel, în anul 2016, la nivelul I.P.J. Constanţa s-au derulat numeroase programe, campanii şi proiecte de prevenire privind asigurarea climatului de siguranţă publică .

Din analiza indicatorilor statistici, în anul 2016 comparativ cu anul 2015, se pot constata următoarele aspecte: infracționalitatea sesizată înregistrează o scădere de 12,6% iar numărul infracțiunilor stradale sesizate a scăzut cu 26,5%.
De asemenea infracțiunile de vătămare corporală au scăzut cu 61,5%, cele de furt cu 23,4% și în cazul tâlhăriilor fiind înregistrată o scădere cu 21,5%.

Astfel, numărul dosarelor rezolvate față de cele înregistrate este mai mare, ceea ce denotă o implicare eficientă din partea conducerii inspectoratului susținută de sprijinul de specialitate din partea unităților de Parchet competente.

Structurile de ordine publică au constatat 75% din totalul infracțiunilor flagrante descoperite la nivelul I.P.J. Constanța. Infracționalitatea stradală a înregistrat un trend descendent cu 26,5%.

Acest rezultat a fost posibil și datorită activităților pro-active desfășurate în colaborare cu partenerii cu care colaborează IPJ Constanța. Exemplificăm activitatea de menţinere a ordinii şi liniştii publice, care s-a desfăşurat în sistem integrat, cu implicarea efectivelor I.J.J. Constanţa, G. M. J. Constanţa şi Gărzii de Coastă, rezultatele fiind materializate în 36.460 intervenţii rapide la evenimente, dintre care 28.449 prin S.N.U.A.U. 112. Au fost efectuate 4.238 controale directe, 15 razii şi 1.568 acţiuni cu efective lărgite.

Rezultatele activităţii în domeniul arme, explozivi şi substanţe periculoase din anul 2016 pun în evidenţă capacitatea de mobilizare a poliţiştilor constănţeni pe acest segment al muncii de poliţie.

În ceea ce priveşte siguranța traficului rutier, poliţiştii constănţeni au aplicat 56.723 sancţiuni contravenţionale, pentru nefolosirea centurii de siguranţă, nerespectarea vitezei legale, indisciplina pietonală, defecţiuni tehnice, neacordare de prioritate pietoni, neacordare de prioritate auto, conducere sub influenţa alcoolului, ce şi-au reflectat eficienţa în diminuarea numărului de accidente grave, a persoanelor decedate şi rănite ușor de pe raza judeţului Constanţa.
Activitatea structurilor de poliție rutieră s-a marializat și prin reținerea a 5.053 permise de conducere și retragerea a 1.993 de certificate de înmatriculare.

Pentru anul 2017, poliţiştii constănţeni au ca priorităţi de acţiune îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc pentru comunitatea constănţeană; consolidarea pregătirii profesionale a poliţiştilor; creşterea gradului de încredere a cetăţenilor faţă de poliţie; utilizarea la parametri optimi a resurselor de personal; modernizarea şi dezvoltarea capacităţii de acţiune a poliţiei din mediu urban şi rural; dezvoltarea instituţională şi operaţională; dezvoltarea şi modernizarea capacităţii manageriale şi profesionalizarea personalului; intensificarea activităţilor desfăşurate cu instituţiile şi agenţiilor specializate în prevenirea şi constatarea faptelor ilegale; creşterea eficienţei şi transparenţei activităţilor desfăşurate de IPJ Constanţa; continuarea dezvoltării unui corp profesionist stabil şi imparţial de poliţişti.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*