În rezervația „Dunele Marine de la Agigea” a fost identificată o nouă specie de insecte în România

În rezervația Dunele Marine de la Agigea a fost identificată o nouă specie de insecte, premieră pentru România

După ce în luna decembrie a anului 2022 a fost confirmată oficial prezența în Rezervația „Dunele Marine de la Agigea” a speciei Aplocnemus jejunus pentru prima dată în România, specialiștii rezervației au identificat o a doua specie de insecte în premieră națională: Procas picipes steveni. Aceasta face parte tot din ordinul Coleoptera, insecte cunoscute popular sub numele de gândaci, fără a se confunda cu gândacii de bucătărie, care fac parte dintr-un ordin separat – Blattodea.

Potrivit specialiștilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, de care aparține aria naturală protejată „Dunele Marine de la Agigea”, noua specie de gândac a fost identificată pentru prima oară pe teritoriul țării noastre în toamna anului 2021.

„De atunci și până acum au fost efectuate numeroase căutări pentru a identifica mai multe exemplare ale speciei, însă fără succes, deocamdată. Acest fapt se datorează modului de viață ascuns și aproape în totalitate necunoscut al acestei specii de insectă, biologia acesteia reprezentând o necunoscută pentru entomologii din întreaga lume”, au transmis sursele citate.

Specia Procas picipes steveni nu are încă un nume popular românesc, fiind atât de recent descoperită pe teritoriul țării. Nu depășește doi centrimetri lungime și este de culoare cenușie, cu numeroși perișori albi pe corp și pe picioare. Face parte din familia gărgărițelor (Fam. Curculionidae, în termeni științifici), un grup de insecte cu numeroase specii distribuite peste tot în lume. Caracteristic acestei familii de gândaci este trompa lungă, care la unele specii depășește cu mult lungimea întregului corp. Trăiește în zone stepice, deschise, și cel mai probabil e activă noaptea (ca restul speciilor înrudite). Nu se știe dacă zboară, fiind o specie care trăiește mai mult la nivelul solului, cu toate că are aripi membranoase funcționale. Este fitofagă (se hrănește cu plante), dar nu se cunosc speciile pe care le preferă. Astfel, biologia speciei este în general învăluită în mister, așteptând să fie deslușită de către oamenii de știință. În Europa, specia este prezentă în Moldova, Bulgaria, Ucraina și acum, și în România.

În rezervația Dunele Marine de la Agigea a fost identificată o nouă specie de insecte, premieră pentru România

„Această descoperire sugerează încă o dată necesitatea existenței și păstrării intacte a zonelor protejate din România, acestea adăpostind cu siguranță multe specii de nevertebrate ce așteaptă să fie descoperite, reprezentând printre ultimele refugii din Europa ale acestora. Studiile au demonstrat că sănătatea și stabilitatea unui habitat sunt cu atât mai mari cu cât numărul de specii din habitatul respectiv este mai mare și mai divers. Astfel, este imperios necesar să cunoaștem cât mai bine speciile cu care împărțim planeta, mai ales când vine vorba de nevertebrate, care reprezintă elemente-cheie în funcționalitatea ecosistemelor, și relațiile dintre acestea. Prin această descoperire, rezervația de Dune Marine de la Agigea se dovedește a fi o adevărată oază de biodiversitate și demonstrează încă o dată importanța zonelor verzi, fie ele și înconjurate de arii puternic modificate de către om. Prin urmare, conservarea zonelor verzi de lângă sau din localități pentru perioade lungi de timp vor asigura un refugiu pentru natură, permițând și generațiilor viitoare să se bucure de ea”, au mai precizat specialiștii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Rezervația „Dunele Marine de la Agigea” poate fi vizitată zilnic, între orele 08.00 – 18.00.

Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea se află în incinta Stațiunii biologice marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, care aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Începând cu luna aprilie 2022, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate împreună cu UAIC implementează proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021. Proiectul își propune implementarea măsurilor de conservare activă identificate în cadrul elaborării Planului de Management al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea. Statutul ariei naturale protejate depinde în foarte mare măsură de punerea imediată în aplicare a măsurilor de conservare întrucât acest sit a fost afectat în decursul timpului de mai multe lucrări de infrastructură (construirea Portului Constanța, sistemul de apărare din al II-lea Război Mondial). De asemenea, având în vedere locația sa centrală, în rândul stațiunilor turistice de la Marea Neagră, proiectul își propune și elaborarea unei strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*