Hamangia – Prima civilizație a Vechii Europe. Restaurarea moştenirii culturale unice comune şi promovarea produsului turistic comun Hamangia

Finanțare pentru proiecte. FOTO Pixabay
Finanțare pentru proiecte. FOTO Pixabay

Oraşul Cernavodă anunță finalizarea proiectului «Restaurarea moștenirii culturale unice comune și promovarea produsului turistic comun, ”Hamangia-Prima Civilizatie a Vechii Europe”», cod ROBG-407, finanțat în cadrul Programului Interreg VA România-Bulgaria, Axa Prioritară 2. O regiune verde, Obiectiv specific 2.1. Îmbunătățirea utilizării durabile a resurselor şi patrimoniului natural şi cultural. Proiectul a fost implementat de Orașul Cernavodă în parteneriat cu Municipalitatea Shabla, Bulgaria, în calitate de partener lider.

Obiectivul general al proiectului a constat în valorificarea în comun a moştenirii culturale – Cultura Hamangia, în Dobrogea românească şi bulgară, prin acțiuni de conservare și promovare a vestigiilor, artefactelor și informațiilor specifice Culturii Hamangia, în scopul dezvoltării produsului turistic integrat comun „Hamangia – Prima Civilizație a Vechii Europe”.

Obiectivele specifice ale proiectului au inclus studierea Culturii Hamangia în zona transfrontalieră româno-bulgară și dezvoltarea unui produs turistic integrat comun „Hamangia – Prima Civilizație a Vechii Europe. Investițiile propuse prin proiect vizează situl arheologic eneolitic din Shabla, unde a fost realizat parcul arheologic Durankulak – Hamangia. În oraşul Cernavodă a fost creat Centrul Hamangia – un centru turistic-muzeal cu o abordare muzeistică modernă și inovativă, şi un atelier de arheologie experimentală, Atelierul Gânditorul. Ambele obiective valorifică clădiri existente ale orașului. De asemenea, proiectul a dezvoltat o serie de servicii turistice transfrontaliere, cum ar fi un tur ghidat pentru vizitatori în limbile bulgară, română și engleză, un tur virtual al obiectivelor care formează produsul turistic comun Hamangia, aplicații pentru smartphone, website-ul https://hamangia.eu/, servicii de arheologie experimentală prin tehnici de olărit specifice Culturii Hamangia la Atelierul Gânditorul, precum și materiale tipărite.

Valoarea totală a proiectului este de 1.494.037,66 euro, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 1.464.150,28 euro. Bugetul total al partenerului UAT Orașul Cernavodă este de 663.611,97 euro, din care finanțarea nerambursabilă este de 650.333,10 euro.

Proiectul a început pe data de 17.07.2018 și a avut durata de 64 luni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*