”Gheorghe Țițeica”, singura școală gimnazială din Constanța care este centru de examinare Cambridge acreditat de Consiliul Britanic

Examen, educatie, elevi

În anul 2014, Școala Gimnazială nr. 30 ”Gheorghe Țițeica” din Constanța demara unul dintre proiectele cele mai ambițioase: acreditarea sa, de către Consiliul Britanic, ca centru de evaluare pentru examenele Cambridge. Acest demers s-a născut din dorința de a veni în întâmpinarea nevoilor elevilor de vârste diferite de a li se confirma, printr-un examen recunoscut la nivel internațional și care oferă o certificare valabilă toată viața, nivelul de cunoștințe de limbă engleză. În plus, părinții au susținut în numeroase întâlniri de consultare pe această temă faptul că ar prefera ca examenul să se deruleze într-un ambient familiar elevilor, care să le calmeze emoțiile inerente oricărei evaluări.

Inițiatoarea și coordonatoarea proiectului, profesoara de limba engleză Cristina Lomnoșanu, a declarat: ”Nu a fost un drum ușor și nu va fi ușor nici de acum înainte căci acest proiect presupune o seriozitate maximă. Am pornit la drum convinși fiind că aceste simulări și examene constituie o oportunitate pentru elevii din orașul și județul Constanța de a-și testa și atesta cunoștințele de limba engleză și de a-și deschide ferestre spre o carieră care să se poată derula oriunde pe glob.”

Concret, dacă la sesiunea de anul trecut au fost înscriși 59 de elevi din clasele a patra – a opta pentru examenul PET – Preliminary English Test, corespunzător nivelului B1 de studiu conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi, anul acesta, mai precis duminică, 15.05.2016, au susținut examen 109 de elevi din clasele a treia- a unsprezecea pentru nivelurile PET și KET – Key English Test, acesta din urmă fiind echivalentul nivelului A2, potrivit aceluiași document reglator european. Practic, numărul elevilor evaluați de către profesorii examinatori ai Consiliului Britanic s-a dublat, dovedind astfel existența unui interes crescut.

Cel mai practic aspect al acestui tip de evaluare și cu finalitate imediată pentru absolvenții claselor a opta, respectiv a douăsprezecea, este că, în conformitate cu OM nr. 4432/ 29.08.2014 emis de Ministerul Educatiei Naţionale, începând cu anul şcolar 2014-2015, elevii de clasa a VIII-a, posesori ai unei diplome KET, nu mai dau examenul de admitere pentru clasele bilingve și intensive de liceu, în cadrul Evaluării Naționale, iar elevii din clasa a douăsprezecea își pot echivala diploma PET la proba de competenţă lingvistică din cadrul examenului de bacalaureat. În plus, examenele Cambridge English Language Assessment sunt recunoscute de şcolile, universităţile, angajatorii din sectorul public şi privat din toate țările vorbitoare de limba engleză.

Partenerii acestui proiect, adică Inspectoratul Școlar Județean Constanța, și Asociația de Părinți a Școlii ”Gheorghe Țițeica” apreciază activitatea ca fiind una utilă și reușită, iar British Council a oferit, în consecință, instituției școlare constănțene certificatul Silver Member of the British Council Exams Partnership  ‘Addvantage’ Programme.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*