Galera romană, reconstruită în cadrul proiectului Living Danube Limes, a ajuns la Rasova

Galera romană, reconstruită în cadrul proiectului Living Danube Limes, a ajuns la Rasova

Galera romană reconstruită în cadrul proiectului transnațional Living Danube Limes a intrat pe ultimul sector al croazierei de-a lungul Dunării, începută la izvoarele acesteia, în Germania, în luna iulie 2022.

Aventura pe segmentul românesc al Dunării a început la Chiciu/ Călărași, a continuat în comuna Izvoarele (13 octombrie), iar pe drumul ei, nava romană va ajunge în localități precum Rasova (14 – 15 octombrie), Cernavodă (16 octombrie), Capidava (17 octombrie) și Hârșova (18 octombrie).

Sâmbătă, 15 octombrie, când echipajul navei și membrii echipei de proiect vor fi în Rasova se va organiza și un eveniment de istorie vie – reconstituirea istorică a unei bătălii având în prim plan o cohortă romană, eveniment realizat împreună cu Asociația Culturală Tomis.

Tot în data de 15 octombrie, la Muzeul Rasova are loc un vernisaj cu tema „Limesul Dunărean în România”, organizat în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism și partenerii locali – Primăria și Muzeul Rasova și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În cadrul acestui vernisaj pot fi admirate atât redări în 3D, cât și panouri, picturi și fotografii realizate de membrii echipei Universității și de studenții implicați în activitățile proiectului în perioada 2021 – 2022, vizând reconstituirea cetății Sacidava, modalități de punere în valoare a acesteia în scop turistic și alte tipuri de acțiuni ce pot fi întreprinse în zona sitului pilot, precum reconstrucție 3D sau realitate virtuală.

În următoarea perioadă galera romană va putea fi văzută și la popasurile din localitățile Cernavodă, Capidava și Hârșova, unde vor avea loc dezbateri și discuții cu specialiști în arheologie și istorie.

Danuvina – plecare din Silistra 13.10.2022

Acțiunile și evenimentele menționate mai sus sunt realizate în cadrul proiectului transnațional Living Danube Limes, co-finanțat de Programul Transnațional Dunărea 2014 – 2020. Pentru mai multe informații despre acest program, vă rugăm să accesați link-ul: https://www.interreg-danube.eu/. Website-ul oficial al proiectului este: https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/living-danube-limes.

Proiectul „Living Danube Limes” a început în luna iulie 2020 și se va derula până în decembrie 2022 și are ca obiectiv conectarea, reînvierea, cercetarea, prezervarea și evidențierea fortificațiilor (limes) romane dunărene ca patrimoniu cultural transnațional de mare valoare, pentru a crea o fundație puternică pentru un viitor Traseu Cultural European. Obiectivul specific al programului abordat în cadrul proiectului este 2.2. Îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului și resurselor naturale și culturale. Proiectul are un buget total de 3.151.121,20 de euro, fiind finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (ERDF), Instrumentul pentru Pre-aderare IPA II și Instrumentul de Vecinătate Europeană ENI-MD.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*