Echipaj exclusiv feminin pe un tun de calibrul 2×30 mm, în Poligonul Capu Midia

Echipaj exclusiv feminin pe un tun de calibrul 2x30 mm, în Poligonul Capu Midia. FOTO Locotenent Anca Medrea

Sunt frumoase, inteligente și bine instruite pentru luptă. Cinci militari femei din cadrul Batalionului 635 Apărare Antiaeriană „Precista” din Bacău au demonstrat că sunt la fel de bune pe terenul de instrucție ca și colegii bărbați. Comandantul lor a avut încredere să formeze un echipaj exclusiv feminin pe unul dintre tunurile de calibrul 2×30 mm care a participat zilele trecute la un exercițiu desfășurat în Poligonul Complex de Trageri Capu Midia. Toate s-au aflat la prima tragere din carieră, iar la final au fost aplaudate de camarazi și de superiori.

Echipaj exclusiv feminin pe un tun de calibrul 2×30 mm, în Poligonul Capu Midia. FOTO Locotenent Anca Medrea

Sergentul Raluca Enache a îndeplinit funcția de comandant de tun. Un an s-a pregătit împreună cu femeile din echipă pentru ziua tragerii reale.

„A fost o experiență foarte frumoasă, cu toate că este o armă mai mult dedicată bărbaților, dar ne-am străduit cât de mult am putut, am fost serioase, am reușit să stăpânim emoțiile și să doborâm țintele. A fost puțină frică până la primul foc, apoi ne-am calmat și am reușit să facem o figură frumoasă”, spune Sergentul Raluca Enache.

Soldatul Elena Mihaela Asmarandei a fost servant 1 pe tunul 4 de calibrul 2×30 mm și spune că a avut emoții înaintea tragerii.

„De ce? Pentru că am vrut să iasă foarte bine, să nu avem corecții”, a mărturisit ea la finalul misiunii.

Un alt militar care a făcut parte din echipa de fete pe tunul numărul 4 este Bianca Tomozei. A fost servant 2 în această misiune și spune că a fost momentul pentru care s-a pregătit când a devenit soldat în Armata României.

„Cred că fiecare muncă trebuie să aibă un moment în care te testezi pe tine cam cât ai evoluat de la început până la un anumit punct”, a declarat Bianca.

Soldatul Gabriela Suciu a îndeplinit funcția servant 5 pe tunul de calibrul 2×30 mm și a descris în câteva cuvinte prima ei misiune reală din carieră.

„Tragerea din Poligonul Capu Midia fost importantă și a fost o experiență minunată. Sentimentele sunt puternice, iar inima bate precum proiectilul pleacă din tun”.

Comandantul Batalionului 635 Apărare Antiaerienă „Precista” spune că anul acesta a venit la Capu Midia numai cu servanți proaspăt intrați în Armata României și pentru care tragerile din poligonul de la malul Mării Negre au fost botezul focului.

„Am putut să vedem modul de pregătire, nu numai al femeilor militar, ci al întregii echipe. Este un corolar al pregătirii militarilor. După ce au învățat un an de zile, aici culeg rezultatele. Toamna se numără bobocii, nu? Și am numărat bombele, loviturile care și-au atins ținta. Și sunt multe”, a conchis locotenent-colonelul Ioan Pricop, comandantul Batalionului 635 Apărare Antiaeriană „Precista” din Bacău.

Trageri de luptă în Poligonul Capu Midia. FOTO Locotenent Anca Medrea

Cât de bine s-au descurcat militarii pe terenul de instrucție vom afla la finalul celor două săptămâni de practică. Evaluatorii Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” vor trage linie și vor acorda calificative.

În perioada 1-12 noiembrie, în Poligonul Complex de Trageri de la Capu Midia are loc seria a X-a de trageri, ultima din acest an, în care se instruiesc militari din cadrul Forțelor Terestre Române și militari din cadrul Forțelor Aeriene din Republica Moldova.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*