Fregata „Regina Maria” se alătură Grupării Navale Permanente a NATO care operează în Marea Neagră

Fregata „Regina Maria” se alătură Grupării Navale Permanente a NATO din Marea Neagră. FOTO SMFN

Fregata „Regina Maria” (F-222) a ridicat drapelul NATO la catarg și a plecat joi, 11 martie, din portul militar Constanța, pentru a se integra în Gruparea Navală Permanentă a Alianței Nord-Atlantice SNMG-2 (Standing NATO Maritim Group), care operează în Marea Neagră, în următoarele trei săptămâni.

Potrivit Statului Majori al Forțelor Navale, nava militară românească are la bord un elicopter Puma Naval, pentru executarea unor misiuni de cercetare, un detașament de scafandri de luptă, cu care pot fi desfășurate misiuni de inspecție și control la nave și ambarcațiuni suspecte de trafic ilegal pe mare. Sub conducerea comandantului navei, comandorul Adrian Gobjilă, echipajul fregatei „Regina Maria”, alcătuit din 238 de militari, va pune în aplicare procedurile operaționale și tacticile NATO de monitorizare a traficului naval, în apele internaționale ale Mării Negre, împreună cu alte cinci echipaje ale navelor aliate din Bulgaria, Grecia, Spania și Turcia, care alcătuiesc SNMG-2.

„Într-un mediu de securitate tot mai dinamic și mai agresiv, cooperarea nord-atlantică este tot mai necesară și justificată. După anexarea ilegală a Peninsulei Crimea de către Federația Rusă și degradarea situației de securitate din spațiul pontic, produsă de conflictul armat din estul Ucrainei, prezența navală NATO în Marea Neagră a fost consolidată, ca urmare a deciziilor adoptate la summit-urile Alianței Nord Atlantice. Statistic, efortul conjugat al NATO din ultimii doi ani este evidențiat prin desfășurarea unui număr de peste 50 de misiuni în Marea Neagră, executate de aproximativ 40 de nave militare, care aparțin unor state NATO situate în afara bazinului pontic, precum și de către alte zeci de nave militare din țările riverane Aliate (Bulgaria, România și Turcia)”, au precizat reprezentanții SMFN.

Anul acesta, NATO a planificat trimiterea a cinci grupări navale permanente, în Marea Neagră, iar Forțele Navale Române integrează câte o navă în fiecare dintre aceste grupări navale Aliate, pentru a consolida postura de descurajare pe flancul estic al NATO. După plecarea din portul Constanța, fregata „Regina Maria” se va alătura grupării navale SNMG-2, alcătuită din fregatele ESPS „Cristóbal Colón” (Spania, nava-comandant), BGS „Smeli” (Bulgaria) și TCG „Kemalreis” (Turcia), corveta BGS „Bodri” (Bulgaria) și nava purtătoare de rachete HS „Krystallidis” (Grecia), pentru a executa misiuni de supraveghere navală, aeriană și antisubmarin.

Înainte de plecarea fregatei „Regina Maria” în misiunea NATO, echipajul a fost testat RT-PCR pentru COVID-19, a fost carantinat în facilitățile de cazare ale Forțelor Navale Române și a fost vaccinat anti-COVID-19, conform Strategiei naționale de vaccinare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*