Fregata „Regina Maria” a Forțelor Navale Române revine acasă după misiunea din Marea Mediterană

Fregata „Regina Maria” revine acasă după misiunea din Marea Mediterană. FOTO SMFN

Fregata „Regina Maria” (F 222) a încheiat participarea la Operația NATO „Sea Guardian”, în Marea Mediterană, iar sâmbătă, 25 septembrie, în jurul orei 12.00 este așteptată să revină în Portul Constanța.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, bilanțul celor trei săptămâni în care fregata 222 a deținut conducerea grupării navale NATO conține un spectru complex de misiuni executate, peste 800 de interogări și verificări ale navelor participante la traficul din Mediterana, aproximativ 5.500 de mile marine parcurse și două escale, în porturile Augusta (Italia) și Valletta (Malta). Fregata „Regina Maria” și nava de patrulare croată HRV „Vukovar” au desfășurat misiuni care au contribuit la cunoașterea traficului maritim din bazinul mediteraneean, la susținerea libertății de navigație și la consolidarea securității pe flancul sudic al Europei.

„Fregata Regina Maria a încheiat cea de-a cincea participare a Forțelor Navale Române la Operația NATO Sea Guardian din Marea Mediterană, dovedind că Armata României contribuie activ la promovarea valorilor democratice ale Alianței Nord-Atlantice, atât prin asigurarea securității și stabilității la granițele maritime europene, cât și prin intermediul diplomației navale”, au transmis reprezentanții SMFN.

Operația „Sea Guardian” s-a desfășurat în cele trei medii, naval, submarin și aerian. Gruparea navală a fost susținută de submarinul spaniol ESPS „Tramontana” și de submarinul german U35, precum și de avioane de patrulare maritimă (MPA) și aeronave de avertizare timpurie (AEW) ale forțelor armate ale Italiei, Greciei și Turciei. Elicopterul IAR Puma Naval, ambarcat la bordul fregatei „Regina Maria”, a contribuit, alături de celelalte aeronave militare și submarine, la detecția și identificarea timpurie a navelor cu caracter suspect și a mărit capabilitățile grupării, asigurând o capacitate de reacție sporită.

Prin intermediul marinarilor militari români și croați, mesajul NATO a fost transmis către traficul naval de mici dimensiuni, în timpul misiunilor de inspecție și control executate. În plus, în timpul celor două escale din porturile Augusta (Italia) și Valletta (Malta), fregata „Regina Maria” a fost un ambasador al NATO și al României, prin misiunile de diplomație navală desfășurate. Vizitele oficialilor militari români la autoritățile militare și civile din Italia și din Malta au contribuit la promovarea imaginii Forțelor Navale Române, în plan internațional.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*