FOTO VIDEO Zilele Europene ale Arheologiei au adus frumusețea istoriei mai aproape de copiii de la Cumpăna. Parcul Verde este arena atelierelor de arheologie, meșteșuguri, pictură, muzică și lectură în primul weekend al vacanței de vară

Ateliere de arheologie la Cumpăna. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Primul weekend după încheierea anului școlar a antrenat cele câteva sute de copii din Cumpăna într-un adevărat festival al distracției și învățării în aer liber, cu ocazia marcării Zilelor Europene ale Arheologiei. Evenimentul a fost organizat de Primăria Comunei Cumpăna, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

„Noi am venit aici tocmai pentru că dorim să fim aproape de copii cu lucruri care să ducă cât mai mult spre istorie. Avem ateliere în care copiii pot învăța cum să facă un vas de lut, un medalion, bijuterii antice. Avem ateliere în care pot desena, în care pot colora, vor face puzzle-uri pe care sunt reprezentate obiecte antice, pe care noi le-am descoperit în săpăturile noastre de-a lungul timpului. Avem colegii de la Asociația Tomis și alți colaboratori care vor arăta cum se făceau uneltele în Antichitate și în perioada medievală, cum se trăia atunci, cum se îmbrăcau și, desigur, cum făceau tot felul de ateliere de gen tâmplărie, zale, lucruri foarte interesante.

De asemenea, avem multe alte ateliere organizate de profesorii de la Liceul Tehnologic din Cumpăna, cum ar fi atelierul de chitară, de puzzle, de pictură. Toate acestea au rolul de a-i aduce pe copii mai aproape de muzeu, dar nu numai, pentru că îi învățăm să respecte istoria, să se respecte între ei, să fie deschiși la diferite oportunități, deoarece sunt mulți care sunt trași din case, de lângă televizoare și de lângă computere, aduși aici și nu regretă prezența”, a declarat, pentru CTnews, Oana Grigoruță, muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

De la evenimentul interactiv pentru copii de la Cumpăna nu a lipsit nici una dintre vedetele tomitane ale festivalurilor de reconstituire istorică, „Uriașul”, cum îl știu unii sau, cel mai corect, arheologul Octavian Mitroi, totodată membru al Asociației Culturale „Tomis”.

„Îi așteptăm astăzi pe copii cu frânturi din trecut, pentru a înțelege mai bine atât prezentul, cât și viitorul. Avem echipamente de daci, de goți de secol IV, de romani, din perioada Traian – Hadrian și din Evul Mediu. În același timp, vom face și demonstrații pielărie, zălărit, tâmplărie, tors lână și gătit”, a enumerat arheologul Octavian Mitroi.

Acesta este de părere că descoperirea istoriei de către copii încă de la o vârstă fragedă îi ajută pe aceștia să învețe să se bucure mai mult de lumea prezentului, care, în pofida neajunsurilor sale, este cea mai dezvoltată de până acum și mai plină de oportunități care să anime existența fiecăruia.

Arheologii Muzeului de Istorie de la Constanța le-au pregătit celor mici și un atelier în care aceștia și-au putut exersa înclinațiile de mici arheologici, săpând în nisip după vestigii, pe care apoi să le curețe și să le recompună, ca pe niște puzzle-uri, pentru a reconstitui un obiect antic. De asemenea, copiii de la Cumpăna s-au distrat și în cadrul unei vânători de comori, în care a trebuit să găsească diverse obiecte arheologice ascunse în diferite zone ale parcului  unde s-a desfășurat activitatea.

Cercetașii României au avut amenajat și ei un stand în Parcul Verde de la Cumpăna, unde s-au ocupat de face-painting, i-au învățat pe copii să confecționeze diferite tipuri de noduri, dar și tehnici de supraviețuire în natură. Maria Florea este elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța. Este cercetaș din clasa a III-a și vorbește cu o pasiune desăvârșită despre activitatea ei în cadrul organizației.

„Sunt cercetaș de aproximativ patru ani. Inițial văzusem la desene animate Familia Cercetașilor și m-am dus la mama și i-am zis «mama, știi cât îmi doresc să fiu eu la cercetași?» și a zis «hai să găsim, poate există» și așa am ajuns, practic să descopăr familia cercetașilor și să mă implic cât mai mult în acțiunile de voluntariat. Este un lucru care m-a ajutat să mă formez din ce în ce mai mult și să fiu mai deschisă spre activități noi, spre relații mai bune cu oamenii din jurul meu”, mărturisește Maria.

Pe lângă standul cercetașilor, unde copiii au învățat alți copii, unul dintre cele mai căutate corturi amenajate în Parcul Verde de la Cumpăna a fost și cel destinat atelierului de modelare a lutului, unde, de asemenea, copiii s-au întrecut în idei care mai de care mai creative. De la simple obiecte, precum o cană sau un medalion, unii dintre micuții cu cea mai bogată imaginație au modelat dinozauri, pisicuțe, ursuleți sau chiar figurine umane.

Biblioteca Județeană „I.N.Roman” s-a numărat, de asemenea, printre partenerii evenimentului cultural pentru copii, de la Cumpăna. Colțul de lectură a însemnat o bibliotecă în aer liber, unde copiii și adolescenții au putut veni pentru a-și alege fiecare una sau mai multe cărți, după preferințe. Dată fiind și natura evenimentului, cele mai căutate cărți au fost cele de istorie, care s-au epuizat în primele zeci de minute de la inaugurarea standului. Astfel, au rămas volumele de beletristică, culegerile de gramatică, dar și albumele de călătorie, pe care copiii le-au răsfoit, încercând să își descopere noi afinități.

„Biblioteca Județeană participă la acest eveniment cu un stand de carte. Noi i-am spus Schimb de carte, pentru că ne-am dori ca cei care vin la standul nostru să aducă poate o carte și să ia alta în schimb, dar mai ales ne-am dori ca oamenii să ia cărți de la standul nostru pentru că donațiile pe care noi le primim, le dăm mai departe tot prin donații către cititori și suntem foarte mulțumiți dacă acești cititori apar la standul nostru și preiau aceste cărți”, a declarat dr. Corina Apostoleanu, șef serviciu în cadrul Bibliotecii Județene „I.N. Roman” din Constanța.

Evenimentul organizat la Cumpăna cu sprijinul mai multor instituții de cultură din Constanța, școli și Palatul Copiilor, durează două zile și își propune să-i motiveze pe copii să petreacă mai mult timp în aer liber, exersându-și creativitatea în moduri cât mai practice și mai inedite, care să îi înzestreze cu noi aptitudini pentru viitor. Iar faptul că tocmai comuna Cumpăna a fost aleasă ca loc de desfășurare al atelierelor în aer liber nu a fost deloc întâmplător, după cum a relatat, pentru CTnews, primarul localității, Mariana Gâju.

„Cumpăna este partener pentru două zile în proiectul dedicat Zilelor Europene ale Arheologiei. La nivel mondial se aniversează această disciplină s-o numim, atât de dragă celor care iubesc cu adevărat istoria, care vor să își cunoască trecutul, rădăcinile. Iar pentru că noi, comuna Cumpăna, pe teritoriul administrativ avem situri arheologice. Încă din 1960, în curtea unui gospodar a fost descoperit cadranul solar, al cărui original se află la Muzeul Național de Istorie a României.

Mai târziu, în 2009, când am pornit la drum pentru a implementa proiectul de investiții major pentru comună, acela de aducțiune a rețelelor de gaze naturale, pe Șoseaua Constanței au fost descoperite amforele grecești. O dovadă că localitatea, având aceste situri arheologice, prezintă interes și din punct de vedere istoric. Cum să nu îi învățăm noi pe cei 1.400 de copii din cadrul Liceului «Nicolae Dumitrescu», cei 500 de copii de la cele trei grădinițe din localitate despre istoricul comunei, despre trecutul nostru, care le sunt rădăcinile? Bineînțeles că la această activiate avem invitați specialiști din domeniile care dovedesc ce înseamnă cercetarea, ce înseamnă să fii muzeograf, ce înseamnă să reprezinți tradiții ale românilor”, a subliniat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

De la mini-festivalul dedicat copiilor nu au lipsit nici membrii Clubului Sportiv „Victoria” din Cumpăna, cu echipele de fotbal, de șah, de lupte, lotul de gimnastică, ale cărei componente sunt medaliate cu aur la competițiile naționale. Reprezentația de grație și elasticitate a gimnastelor a fost completată și de eleganța momentului susținut de micile balerine de la Cumpăna. Totodată, atmosfera a fost animată de Clubul de Chitară, compus în mare parte din adolescenți care au interpretat un repertoriu de melodii consacrate românești.

Zilele Europene ale Arheologiei, celebrate pe 16, 17 și 18 iunie, își au originea în Franța, unde, în anul 2010, Ministerul Culturii a însărcinat Institutul Naţional de Cercetări Arheologice Preventive (INRAP) să coordoneze şi să promoveze Zilele naţionale ale arheologiei din Hexagon. În cadrul acestor zile, toţi cei implicaţi în acest domeniu se mobilizează pentru a prezenta publicului comorile patrimoniului naţional şi secretele profesiei. Operatorii de săpături arheologice, organizaţiile de cercetare, universităţile, muzeele şi siturile arheologice, laboratoarele, asociaţiile, arhivele şi autorităţile locale sunt toate încurajate să organizeze activităţi inovatoare, originale şi interactive pentru publicul larg.

Începând din 2019, evenimentul a depăşit graniţele Franţei, fiind organizat în alte şapte ţări europene. În 2020, manifestarea a devenit cunoscută sub numele de Zilele europene ale arheologiei (ZEA) şi este organizată, în prezent, în 46 de ţări, membre ale Consiliului Europei.

Zilele europene ale arheologiei încurajează autorităţile publice şi părţile interesate din acest vast domeniu să promoveze patrimoniul arheologic.

Principalele obiective ale Zilelor Europene ale Arheologiei sunt: sensibilizarea cetăţenilor europeni cu privire la bogăţia şi diversitatea culturală a Europei; o mai bună vizibilitate a domeniului pentru un public divers şi mass-media; sensibilizarea publicului larg şi a autorităţilor politice cu privire la necesitatea protejării patrimoniului arheologic; permiterea publicului larg să înţeleagă mozaicul culturilor europene; atragerea unui nou public neobişnuit să viziteze locurile în care se desfăşoară arheologia; promovarea către public a întregului lanţ de acţiuni arheologice, „de la săpătură până la muzeu”; promovarea schimbului de cunoştinţe între profesioniştii în arheologie şi cetăţenii europeni, potrivit Agerpres, care citează portalul https://journees-archeologie.eu.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*